VILKET ÅR VILL VI HA?

31.12.2018

Jag tycker inte om det faktum att människor måste tigga för att överleva. Kanske är det därför en bra idé att förbjuda tiggeri för att tiggeriet inte ska bli en accepterad form av försörjning. Om förbudet leder till att de tiggande människorna hittar ett bättre sätt att försörja sig så är förbudet bra. Men blir följden av ett tiggeriförbud verkligen att dessa människor får en bättre försörjning? Har vi belägg för det? Jag vet inte.

Eller är det så att vi förbjuder tiggeri bara för att vi själva inte orkar se en fattig utanför ICA eller Systembolaget? I så fall blir jag lite frågande över vilket samhälle vi håller på att skapa. Är vi bara hycklare som inte vill se att det finns fattiga människor som behöver samhällets hjälp? Ungefär som i vissa socialkonservativa politikers favoritland Ungern som förbjuder människor att vara uteliggare och därför gjort uteliggare till brottslingar. Tror Orbán och våra inhemska socialkonservativa politiker att majoriteten uteliggare har ett val att inte vara uteliggare? För i så fall är det väl lika bra att slå på storsläggan och förbjuda cancersjuka och handikappade också, så att de skärper sig och frisknar till och skaffar högavlönade arbeten eller blir produktiva entreprenörer.

Orbán gillar ju för övrigt också att förbjuda andra åsikter hans egna på universitet, i media och annat han inte gillar. Precis som många av våra inhemska socialkonservativa politiker. Om vi förbjuder forskning om klimatförändringar och massutrotning av däggdjur kanske det inte förekommer? Den som blundar slipper se.

Alla ska inte alltid tycka samma sak om fenomen eller hur vi löser problem. Annorlunda är bra. Men däremot måste vi alla vara beredda på att lyssna på varandra vilket ju såklart kan vara extremt påfrestande för tålamodet. Men alla måste också vara beredda att acceptera en sanning för en sanning även om den är obehaglig. Även om den talar emot min egen åsikt och livsstil.

Om en majoritet forskare, läkare eller andra experter menar att det finns överväldigande bevis för något fenomen måste vi lyssna och ta ansvar. Inte hänvisa till någon enstaka tokstolle på Youtube eller annan social media bara för att få rätt. Ärlighet borde vara längst.

2019 ligger öppet för oss alla. Vi kan välja. Vill vara snälla eller vill vi vara hårda? Vill vi tillåta eller förbjuda? Ska vi skrika eller lyssna? Ska vi ta ansvar för våra barn och barnbarn eller köra rakt in i väggen? Ska vi visa verklig kärlek till våra barn eller är det vara läpparna som rör sig när vi säger att vi älskar dem och vill att de ska få en minst lika bra framtid som vi fick möjlighet till? Ska vi göra något åt sjukdomen istället för att förbjuda symptomen? Väljer vi kärlek eller ilska? Vill vi arbeta för ett anständigt samhälle där vi tar hand om de svagaste. Inte de lata, men de svaga. Det är vi som väljer vilken framtid vi vill ha.

Gott nytt år!

Lillemickes byggmästarskola: 2019 är det 30 år sedan Berlinmuren föll, och vi firade demokratins seger över kommunismen. 30 år senare vill högerflanken i USA och Europa bygga nya murar och tysta oppositionen. Var det den framtiden vi önskade? Inte jag.

#2019 #gottnyttår #likgiltighetsuger #ringklockaring