VARFÖR SKA VI GÖRA ALLT?

29.06.2018

I den politiska debatten återkommer ett argument ofta, i allt från miljö- och klimatfrågor, till flyktingpolitik och frågor om hur vi behandlar våra djur, nämligen uppfattningen att Sverige inte ensamt kan bära världens samvete på sina klena axlar och gå före. Ofta får jag också höra att det bara är vi svenskar som är bekymrade medan människor från andra länder struntar i vilket.

Jag har inte haft möjlighet att göra en vetenskaplig undersökning om hur det verkligen ligger till, det vill säga är det så att det bara är svenskar som bryr sig medan alla andra människor struntar i allt från miljön till att leva i en värld som präglas av medmänsklighet och individuell frihet.

Emellertid har jag under de senaste dagarna haft förmånen att vid ett par tillfällen få äta middag med människor från USA, Tjeckien, Slovakien, Italien och Tyskland. Förutom de rent uppenbara samtalsämnena som att vi avnjutit middagarna under bar himmel, bokstavligen mitt i en olivlund, på en vingård i Toscana. Att vinet från samma gård smakar fantastiskt, liksom den sjurättersmiddag vi på traditionellt italienskt vis fått njuta av. Alla fantastiska och vackra städer och byar, med dess historia, med allt från Pisa, Siena, Florens, Lucca och så vidare.

Förutom allt detta, har vi faktiskt också hunnit diskutera både klimat och missnöjespartier i våra olika länder. Det var inte ens jag som tog upp dessa diskussionsämnen från början, utan samtalsämnena uppstod utifrån det faktum att även Slovakien och Tjeckien, liksom Sverige, tydligen haft onormalt varmt. Engagemanget runt bordet var uppenbart och det blev snabbt tydligt att det inte bara var vi svenskar som känner oss bekymrade över tillståndet i världen. Människor från övriga länder känner exakt samma oro.

Nu kan den missnöjde såklart invända att dessa middagsdiskussioner fördes mellan människor som alla var priviligierade nog att befinna sig på en vingård i Toscana och få en middag serverad, och att samma engagemang inte kan finnas i de djupa folklagren eller bland dessa länders politiker.

Det är möjligt att det är så. Som sagt, jag refererar endast till ett par middagar med några människor där de flesta av oss firade semester (några hade arbete med sig). Men det visar ändå världen inte är så beskaffad att att ingen annan bryr sig. Dessutom - om nu ingen annan bryr sig är det kanske ännu viktigare att engagera sig?

Lillemickes utmaning: Svenska Dagbladet har en intressant test där alla kan testa sin miljöpåverkan. Det visade sig att jag står för utsläpp om cirka 8,2 ton om året. Siffran är visserligen under det svenska genomsnittet på 11 ton, men klart över FN:s mål för 2020 om 6 ton. Min utmaning är nu att göra om samma test nästa år, för att se om jag då klarar målet. Testa gärna själv: https://www.svd.se/mer/om/klimatkalkylatorn/

#engagemang #växthuseffekten #demokrati #vårabarn #likgiltighetsuger #svd