VARFÖR KAN DE INTE SAMARBETA?

08.11.2018

De politiker som ärligt arbetar enligt principen att resultatet av deras ansträngningar ska bli mer lycka och mindre olycka, de politikerna är enligt min uppfattning riktiga hjältar. Och tro det eller inte, men jag tror faktiskt att majoriteten av svenska politiker har det ärliga uppsåtet att försöka göra Sverige och världen lite bättre. Såklart finns det undantag som renodlade populister och rena karriärpolitiker, men de flesta politiker tror jag ändå vill göra gott. Sedan har de olika, ibland väldigt olika, modeller för hur deras mål ska uppnås.

I den uppkomna parlamentariska situationen hör jag nu många både journalister, proffstyckare, vanliga människor och till och med vissa politiker såsom Hanif Bali och Ebba Busch Thor, sucka uppgivet och påstå sig inte förstå varför partiledarna inte kan komma överens och bilda en stark regering. I stormens öga befinner sig Liberalernas Jan Björklund och Annie Lööf. Varför kan de inte bara stillatigande ingå i Alliansen och bli framröstade med hjälp av SD?

För mig är svaret ganska enkelt. Liberalismen utgår från att varje individ vet bäst hur den egna tillvaron ska levas, och politikens roll är att skapa förutsättningarna som gör detta möjligt. Det betyder en stark tro på individen vilket också betyder att män och kvinnor ska vara jämlika, att människor oavsett bakgrund och härkomst ska behandlas lika. I ett liberalt och öppet samhälle kommer människor att kunna göra olika val, vilket leder till en mångfald av åsikter, företag, kulturimpulser och livsstilar. Liberalismen ser frihet och mångfald som något positivt, så länge enskilda människors frihet inte begränsar andras frihet.

Sverigedemokraterna är nationalkonservativa innebärande att det inte är den enskilde som avgör sin grupptillhörighet, utan människor sorteras efter de kategorier som makthavarna har bestämt. För de nationalkonservativa är ursprunget viktigare än individen själv. De nationalkonservativa är antiliberala, precis som kommunisterna är antiliberala och emot den enskildes frihet.

Så varför kan de inte samarbeta? Tror någon att L och C eller för den delen något annat parti inom Alliansen skulle regera med nödvändigt stöd av Vänsterpartiet? Ett parti som vill avskaffa den fria företagsamheten. Jag skulle inte tro det. Så varför skulle liberala partier vilja regera med stöd av SD, som är uttalat antiliberala? Det är ju enligt min uppfattning precis lika otänkbart.

Liberalismen är en ideologi. Alliansen är ett valtekniskt samarbete. Därför kan C och L inte regera med stöd av ett parti som i förlängningen vill avskaffa dem.

Så många som möjligt, så lyckliga som möjligt, så länge som möjligt.

Lillemickes journalistskola: Jag hör ibland att Saudi Arabiens kronprins Bin Salman beordrade styckmordet på Jamal Khashoggi. Men vi måste komma ihåg att han har en mjukare sida. Ibland beordrar han bara att regimkritiska bloggare piskas offentligt med 10.000 piskrapp.

#ideologi #C #L #SD #V #Alliansen #liberalism #nationalkonservatism #likgiltighetsuger