VÅR TIDS STORA FOLKSJUKDOM

15.06.2018

En märkligt psykisk åkomma som spridit sig lika snabbt som en epidemi över världen är känslan av att vara kränkt. Istället för att lyssna på vad andra har att säga, blir vi kränkta av att andra vågar tycka och tänka annorlunda. Allra märkligast är det när vissa i en majoritet blir kränkta av att en minoritet vill göra sin röst hörd.

Ett exempel är att vi inte längre kallar en choklad- eller kokosboll för det gamla rasistiska uttrycket "negerboll". Jag kan för egen del inte finna minsta dramatik i att i vardagsspråket rensa bort gamla förlegade ord och uttryck som härstammar från en tid som präglades av att vi ansåg att vissa färger på huden gjorde oss till bättre eller sämre människor. Ändå kan jag fortfarande höra vanliga svenskar kränkt sucka över att det är för hemskt att man inte längre får använda ord som negerboll. Nej, det är klart att det inte är något problem för oss som är vita, men om vi kanske försöker känna in hur det skulle vara att själv vara utsatt för rasism, inkluderat nedvärderande uttryck, så kanske saken kommer i ett annat läge? Det är otroligt att vissa människor i majoriteten kan känna sig kränkta över att sluta använda nedsättande uttryck om en minoritet.

Samma typ av människor kan sucka över hur hemskt det är att se de homosexuella paradera på Pride, och i nästa andetag på olika sätt göra sig lustiga över HBTQ-personer. Som om det skulle vara ett problem att en stor minoritet i en parad kan få känna stolthet och slippa smyga med sin kärlek. Återigen en del av majoriteten som känner sig kränkt över att en minoritet vågar visa upp sig och slippa smyga i skuggorna.

Andra exempel är judar som känner sig kränkta över kritik mot Israels palestinapolitik, eller rätten att omskära pojkar, muslimer som känner sig kränkta över åsikten att Iran och Saudi Arabien har rättssystem som borde upphört när medeltiden slutade och upplysningen tog vid.

Det stannar emellertid inte vid detta. Det är knappast någon hemlighet att flyget och bilåkandet starkt bidrar till växthuseffekten. Ändå finns det människor blir kränkta vid påpekandet att deras långa flygresor till någon palmstrand med döende korallrev bidrar till växthuseffekten. Eller människor som blir kränkta och hånfulla när någon påpekar att det ur både etisk, hälsomässig och miljömässig synpunkt vore bra att dra ner på mängden kött i kosten. Eller feta människor som blir kränkta av att andra människor tränar och försöker äta nyttigt.

Vad är problemet? Jag lyssnar på dina argument om du lyssnar på mina. Du behöver inte tycka som jag och vice versa. Vi kan tycka olika och ändå vara vänner. Utan att bli kränkta.

Att enkelt förkasta andra människors synpunkter och kunskaper och istället känna sig kränkt, är ett enormt slöseri med tid. Att prata med människor som jämt och ständigt blir kränkta av att inte alla tycker lika, är lika givande som att prata med en vägg eller en stol. Meningslöst. Däremot så kan ett ömsesidigt utbytande av åsikter och kunskaper bara medföra något positivt. Det är grunden för civilisationen.

Lillemickes inte-kränktskola: Du behöver inte tycka som jag. Vi kan vara vänner ändå. Jag blir inte kränkt.

#kränkt #negerboll #hbtq #samtal