VALEN VI GÖR #1

06.04.2018

Människan är liksom alla andra djur, kortsiktig i sitt agerande. Under större delen av vår 300.000-åriga historia som homo sapiens har detta emellertid inte haft någon betydelse. Att vi ätit allt vi kunnat har inte gjort något eftersom vi för det mesta gått hungriga och letat efter mat. Att vi vilat i stillhet ett par dagar har inte haft någon betydelse, eftersom vi nästan alla andra dagar tvingats arbeta hårt i jakten på mat.

Men så är det inte längre. Om jag idag väljer att hoppa över träningen, då lever jag imorgon med dålig kondition och en svagare kropp. Om jag idag väljer att äta ett wienerbröd istället för en frukt, då lever jag imorgon med övervikten. Om jag idag väljer att läsa sociala medier eller se någon tv-serie istället för att läsa nyheter eller en bok, då lever jag imorgon med att jag är mindre allmänbildad och att jag bidrar lite till fördumningen i världen.

Ibland kan jag höra argumentet att olika människor känt individer som levt till de var 100 trots att de rökt 40 cigg om dagen, eller åt vad som helst men inte gick upp i vikt, eller alkisen på bänken som är 80 år utan levercancer; - "Så det är ändå inte lönt att göra något för att leva längre eller tänka på vad jag äter."

Först vill jag börja med att gratulera de människor som klarat ett långt liv trots sitt självutplånande beteende. Sedan får jag nog trots allt påstå att statistiken är ganska tydlig. De som äter sunt, inte röker, tränar sin kropp, dricker alkohol med måtta och så vidare lever generellt längre. Det finns såklart tur och otur i livet, men för en människa som vill öka sina chanser att få ett gott liv finns det goda möjligheter till det. Och det är ju härligt - för tänk om det bara var en okänd ande som sprang omkring och på måfå valde sina offer!

Det är såklart inte fel att njuta av något gott och vila om det sker med måtta. Men det är lätt att konstatera att många människor glömmer det där med måtta. Istället för sömn, väljer vissa att titta på en skärm. Istället för träning, väljer vissa tv-soffan. Istället för kostcirkeln, väljer vissa en bakelse eller chips.

För all del, gör vad du vill så länge du inte skadar någon annan. Men gnäll inte efteråt. Bitterhet är en väldigt tråkig egenskap. Det är oftast valen vi gör idag, vi vaknar med imorgon. Visst finns tur och otur, men att förbättra sina odds är nog aldrig fel.

Lillemickes träningsskola: Att träna bort kalorierna från ett wienerbröd är mycket jobbigare än att låta bli att äta det.

Ingemar Stenmarks träningsskola: Ju mer jag tränar, ju mer tur har jag.

Glöm inte att det är fredag idag - ha kul och drick vin!!!!

#träning #mat #vila #hälsa #vin #fredag #kärlek