VAD VAR DET JAG SADE?

11.03.2018

Kan Sydkoreas president svenska och läser han min blogg? Nej, såklart inte - men det känns onekligen skönt att se att det finns annan diplomati än Trumps upptrappande ordkrig.

I november förra året (29/11) bloggade jag om LITTLE ROCKET MAN, HERR OND PRESIDENT, PIPPIDIPLOMATI OCH DAGENS GNÄLLSPIK. Vid den tidpunkten kändes det allt värre ordkriget mellan Nordkoreas märklige ledare Kim Jong UN, Little Rocket man, och USAs nästan lika märklige president Donald Trump, Herr Ond President, vara på väg att eskalera till ett kärnvapenkrig.

Som tur var kom ett vinter-OS emellan i Sydkorea vars president Moon Jac-In tycks vara en betydligt klokare person än de andra båda livsfarliga clownerna.

Istället för att trappa upp ordkriget och spänningarna, bjöd Moon Jac-In Nordkorea att delta i vinter-OS. Diplomatin har därefter gått snabbt framåt, och nu talar till och med Nordkorea om att kärnvapenprogrammet inte behövs om landet inte hotas.

Sant nu som då; det bjuder emot att vara snäll mot en diktator som låter miljoner leva i straffläger och straffar påstådda brottslingar i tre generationer. Straffläger som är fullt jämförbara med de koncentrationsläger Hitlertyskland eller Stalinsovjet använde. Little Rocket Man låter dessutom nästan hela resten av sin befolkning leva i armod - så varför ska vi vara snälla mot honom? Varför ska vi inte alla vara som Herr Ond President och bara hata på Twitter istället?

Svaret hittar vi i den moraliska kompassen, medkänsla och långsiktighet.

Medkänsla med det Nordkoreanska folket och det fruktansvärda lidande folket lever i. Det bästa vi kan göra för det Nordkoreanska folket är inte fler sanktioner, utan istället verka för det som historiskt alltid ökat välstånd i världen, nämligen handel och affärer och ömsesidigt utbyte. Istället för att göra som Trump och prata om tullar på stål, ska vi prata affärer. Ger vi Nordkorea chansen att öka sitt välstånd, får folket förr eller senare del av det. Ger vi Nordkorea chansen att få del av omvärlden, och få intryck utifrån, kommer de förr eller senare märka att vi inte är onda.

Ta fokus från kärnvapnen. Tänk långsiktigt. Förr eller senare kommer den. Förändringen. Tilliten mellan folken.

Då inleder vi förhandlingar om avveckling. Fokusera inte på nu. Fokusera på sen. Fokusera inte på Little Rocket Mans vapen. De har han redan. Fokusera på att genom affärer och ömsesidigt utbyte öka tilliten. Affärer och utbyte kommer inte att medföra att Little Rocket Man avskaffar sina kärnvapen idag eller imorgon. Men kanske fortare än vi kan föreställa oss?

Det är för tidigt att ropa "-Vad var det jag sade!", men Sydkoreas diplomati känns onekligen bättre än den som clownen Trump bjuder på.

#Littlerocketman #herrondpresident #Trump #KimJong-Un #Sydkorea #frihandel # MoonJac-In