UTAN TELEFON

06.02.2019

Jag har sedan något år tillbaka praktiserat yoga varje morgon. Anledningen till att jag började är nästa skrattretande eftersom det hela faktiskt började som ett skämt på en skidresa. Vi drack öl och krumbuktade oss och skrattade hejdlöst.

Väl hemma igen hade emellertid min nyfikenhet väckts och nu är jag fast i ett yoga-pass om cirka 15 minuter varje morgon. Det som är lite udda med denna form av aktivitet är att den görs helt utan telefon, dator eller annat hjälpmedel än en yoga-matta och min egen kropp. Efter ett yogapass känns kroppen, förutom rejält stretchad, helt och hållet lugn och avslappnad. Redo för dagen. Öppen för nya intryck.

En annan aktivitet jag startade med för ett par månader sedan var att försöka lära mig att meditera (Sam Harris kurs "Wake up"). Här har jag inte kommit lika långt, men ändå kommit så långt att cirka 10-15 minuters meditation ger mig ett lugn och ett välbefinnande men utan den dåsighet man riskerar efter glas vin på fredagskvällen. Jag kan under en arbetsdag köra flera en-minuts meditationer som hjälper mig i stressade situationer eller för att öppna mitt sinne när jag fastnar i något problem. Också detta görs utan telefon och dator.

När jag läser om den ökande psykiska ohälsan undrar jag om jag kanske kommit något på spåret här? Nästan alla människor får mer och mer att göra, säger ja till mer och mer uppgifter. Men innebär inte att alltid säga ja till mer nya uppgifter, per automatik att vi säger nej till det vi redan har sagt ja till? Kan vi verkligen ägna det vi redan sagt ja till den kraft som behövs, när vi samtidigt säger ja till allt mer? Är det inte ibland rätt att säga nej? Att lägga telefonen ifrån sig? Att inte följa den för tillfället mest populära dokusåpan?

Nej, jag har inte förvandlats till en meditationsguru och jag heller inte funnit meningen med livet. Däremot har jag för egen del funnit att jag genom aktiviteter som innebär att jag istället för att ta på mig mer, försöker göra mindre antal saker men med kvalitet, också mår bättre. Att begränsa mig. Och att de aktiviteter som får just mig att må bäst; löpträna, äta middag med familjen, läsa, yoga, kela med katterna, meditera, skriva, umgås med vänner - alla utesluter telefonen.

Lillemickes må-bra skola: Mer är inte alltid bättre. Istället för att ständigt förbereda sig på att leva bättre senare kan det kanske vara en idé att försöka leva nu?

#mindfulness #telefon #skärm #likgiltighetsuger