TILL FÖRSVAR FÖR JOURNALISTER

12.10.2018

En människa behöver inte vara särskilt lyhörd för att inse att journalister är en ifrågasatt yrkesgrupp. I de allra mest vulgära fallen som i fallet Trump med sina ständiga utfall om "fake media", "fake news" och att på fullt allvar utmåla journalister som "folkets fiender" är det ganska uppenbart att denne man och hans administration tycks anse att det bara finns en sanning, nämligen deras egen.

I de mer öppet våldsamma fallen som i exempelvis Putins Ryssland, eller Turkiets Erdogan, riskerar journalister att fängslas eller att bli mördade. Och slutligen i de helt totalitära regimerna som Kina, Nordkorea och Saudi Arabien med flera länder, finns över huvud taget ingen fri journalistik. Det senaste exemplet är den Saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi som i början på oktober försvann från det saudiarabiska konsulatet i Istanbul. Det har förekommit helt makabra uppgifter om allt från att han förts till Saudi Arabien till att han skulle ha styckmördats.

Sambandet synes minst sagt tydligt - ju mer totalitärt och korrumperat ett samhälle är - ju mindre fri journalistik. USA är fortfarande ett fritt land för de flesta människor, men visst finns det anledning att vara vaksam när makten så tydligt demonstrerar att det bara är maktens sanning som gäller.

Också vi hemma i Sverige kan ibland beklaga oss över dåliga journalister. Och givetvis finns det sådana, likaväl som det finns dåliga advokater, snickare, banktjänstemän, läkare, lärare och politiker och alla andra yrkesgrupper. Men för egen del menar jag att de allra flesta journalister, precis som alla andra människor i både nämnda och icke nämnda yrkesgrupper, gör ett fantastiskt arbete eller i vart fall så gott vi kan med de förutsättningar vi har. Tänk till exempel de skandaler journalister varit med och forska fram, allt från rättsskandalen i Kevin-fallet till slöseri med skattebetalarnas pengar i Nya Karolinska eller nu senast Söderledstunneln Stockholm, eller skatteflykt i Panama-skandalen. Eller varför inte Watergate-skandalen som ledde till president Nixons fall?

Utan grävande och bra journalistik är dessa missgrepp något allmänheten aldrig fått känna till.

Så visst kan vi ibland reagera över att en och annan journalist inte är toppklass eller till och med dålig - men alternativet att leva i ett totalitärt land utan yttrandefrihet torde vara betydligt värre. Makten måste ha vakna journalister som granskar dem. Utan risken att bli granskade har nämligen maktens män och kvinnor inget som hindrar dem från att använda sin makt för egen vinning. Det är en av de stora skillnaderna mellan ett öppet och demokratiskt samhälle i jämförelse med ett totalitärt. Se på Kina och Turkiet. Se på Saudi Arabien, Nordkorea, Eritrea. Är det så vi vill ha det? Knappast. Så varje gång en politiker, svensk eller utländsk, kritiserar media och journalister, finns det stark anledning att vara misstänksam. Vad vill han eller hon dölja?

Journalister är inte folkets fiender som populisterna påstår. Journalister och fri journalistik är tvärtom våra verkliga vänner. Var rädda om dem!

Lille mickes journalistskola: Det är inte bekvämt för makten att makten granskas, men den som inte tål att granskas ska heller inte ha makt.

#journalistik #sanning #granskamakten #dawitisaak #JamalKhashoggi #likgiltighetsuger