TÅG TILL SCHWEIZ – GNÄLLFISAR OCH BITTERRÖVAR

27.01.2018

Är det något som kan irritera mig är det människor som påstår att de inte kan göra något åt olika problem. Gnällfisar och bitterrövar är något av det värsta jag vet.

Det är alltid någon annan som ska göra det. Är jag kommunist är det marknadens fel, är jag lat är det politikernas fel. Och visst, absolut fattas alla stora beslut utan att de flesta av oss har mer än en mycket liten inverkan på det. Men hjälper det att gnälla? Knappast.

Jag var en gång en politisk gnällspik. Min omgivning tröttnade och uppmanade mig att istället engagera mig politiskt. Jag gjorde det och insåg hur svårt det är, och har sedan dess imponerats av väldigt många politikers enorma engagemang och arbetsinsats som jag inte var medveten om innan. Så länge en politiker bekänner sig till ett demokratiskt och icke rasistiskt parti, kan jag oavsett partitillhörighet känna en stor beundran inför dessa demokratins hjältar även om jag inte håller med om deras åsikter.

Av framför allt insikten att jag har svårt att inordna mig i ett enda politiskt parti, valde jag att lämna partipolitiken. Men mitt engagemang har jag kvar liksom min vilja att påverka min omvärld i en bättre riktning. Allt i syfte att världen ska vara minst lika bra för våra barn och barnbarn att ta över som den värld jag haft förmånen att få leva i. Jag tycker nämligen inte att mitt liv är mer värt än kommande generationers.

Häromdagen fick vi bekräftat att 2017 var det globalt näst varmaste året sedan mätningarna startade i slutet av 1800-talet enligt EU-organet Copernicus climate change service, CCCS. Alla utom Donald Trump, Vladimir Putin och Jimmi Åkesson vet numera också att den globala uppvärmningen beror på oss människor och inte på en kinesisk konspiration. Inget konstigt med det. Ändå ökar flyget i en makalös takt, trots att vi vet att flyget har en stor inverkan på de ökade koldioxidutsläppen.

Jag vet att det inte alltid går att byta flyg mot tåg, buss eller bil, och det gäller även mig - men jag kan garantera att det går betydligt oftare än du tror. Jag är just nu på väg tillbaka från en konferens i Schweiz på tåg. Visst det tog mig lite längre tid än vad det skulle gjort att flyga. Jag åker på eftermiddagen ena dagen och är framme dagen efter. Men jag får sova i egen kupé med rena laka och egen dusch. Jag kan arbeta, läsa, skriva och koppla av på tåget och komma fram utsövd.

Det är heller inte första gången jag bytt flyg mot tåg. Det senaste året har jag konsekvent valt tåg framför flyg till Stockholm i olika jobbärenden. Det har hittills gått bra.

Jag påstår inte att det alltid går att byta flyg mot tåg. Och det är sant - det tar lite längre tid med tåg.

Går det inte att byta flyg mot tåg så går det inte - men om alla först frågar sig om det går kommer det att visa sig att många fler kan.

Så sätt dig på tåget - unna dig ett glas vin på vägen hem från förhandlingen. Känn att du gjort något bra för dina barn och barnbarn. Det blir en härlig känsla i magen istället för oätlig flygmat med plastbestick.

#gnällfisar #bitterrövar #sehrmatt #zermatt #tåg #vin #arbete