SVENSK, SVENSKARE, SVENSKAST OCH SÖDER

30.06.2018

Heja Sverige! Så här i VM-tider, särskilt med de resultat landslaget hittills presterat, är det svårt att inte drabbas av allmän fotbollseufori, kärlek till Sverige och vårt landslag. Janne Andersson, Granen och övriga i och runt laget har verkligen levererat mer än vad vi kunde förvänta oss. För en gammal man som jag själv, börjar drömmarna om ett nytt 1994 sväva i tankarna.

Det är också kul att läsa och höra med vilken stolthet människor framhåller sådant som laganda och sammanhållning, som om detta skulle vara särskilt svenska egenskaper.

Inte vet jag om sammanhållning och laganda är särskilt för Sverige och svenskar, men visst är det bland annat dessa egenskaper som tycks kunna göra fotbollsunder borta i Ryssland. Inte minst när laget och större delen av svenska folket försvarade Jimmy Durmaz efter alla obetänkta och ibland direkt rasistiska påhopp, fick detta mig att känna hopp inför framtiden.

Så var det ju han Söder. Närmare bestämt Björn Söder (SD). Denne framträdande politiker som hävdar att judar och samer inte är svenskar.

Inte svenskar? Och Amerikas ursprungsbefolkning är väl inte amerikaner då heller förmodar jag?

Jag betvivlar inte att vare sig samer eller judar är svenskar. Dessvärre måste jag medge att även Björn Söder tycks vara svensk. Men om nu laganda och sammanhållning är svenska egenskaper, förefaller det minst sagt osvenskt att hänga ut vissa grupper av svenska medborgare som inte riktigt svenska.

Vilka svenskar är svenskast? De som framhäver laganda och sammanhållning eller den som försöker så splittring i samhället genom att hänga ut vissa svenska medborgare som icke-svenskar?

Lillemickes svenskskola: Alla svenska medborgare är svenskar, men människor som försöker så splittring i samhället är inte mina favoritmedborgare.

#sverigedemokraterna #hejasverige #fotbollsvm #jimmydurmaz #granen #janneandersson #björnsöder #likgiltighetsuger