SNILLEN UTAN SMAK OCH FRAMFÖR ALLT I AVSAKNAD AV OMDÖME

12.04.2018

Vi gör ett experiment och startar en klubb med uppdrag att upprätthålla standarden på det svenska språket. Klubbens beskyddare ska vara ingen mindre är eders överhöghet Hans majestät Knugen. Namnet på klubben ska vara sådär lagom blygsamt, till exempel Bästa Akademin.

Vi tillsätter 18 personer. Hela församlingen måste ha mycket stort självförtroende och helst en närmast grandios självbild. Alla ledamöter bör dessutom ha stark anknytning till kulturlivet i innerstan i Stockholm och helst inte röra sig utanför tullarna om de inte firar sommarsemester på Fårö eller Österlen.

Vi väljer ledamöterna på livstid, och ingen utom eders överhöghet Hans majestät Knugen ska ha insyn i detta illustra sällskap med snille och smak.

Dessutom låter vi sällskapet dela ut ett prestigefyllt pris under stor sekretess. Vi ger dem en rejäl budget med pengar att fördela ut. Kanske till någon partner till en av ledamöterna. Känns detta som ett bra koncept? Nej? Tänkte just det.

Det är dags att vädra ut Svenska Akademin. Insyn och transparens. Ut med det gamla och in med nytt. Inför en möjlighet att byta ut ledamöter som inte håller måttet. Kanske bör vi till och med se längre än utanför 08-området vid valet av nya ledamöter.

Bäste herr Knug, - det är dags nu att vädra ut det unkna, nya stadgar behövs och nya ledamöter. Det är dags för dig att arbeta för apanaget. När nuvarande ledamöter inte är förmögna att tänka på Svenska Akademins långsiktiga trovärdighet utan bara på sitt eget inskränkta ego, då är det dags att göra något.

Lillemickes Akademiskola: Om jag vill behålla en i grunden fin institution har jag ett ansvar. Att agera som den förment intellektuella och kulturella eliten gör inom Svenska Akademin rubbar inte bara förtroendet för Svenska Akademin som sådan, utan spär dessutom på populisters fördomar mot utbildning och expertis.

#svenskaakademin #snilleochsmak #Kungen #horaceengdahl