SEXIGA MÄN I SLÖJA

04.02.2018

I gårdagens HD (3/2-2018), kunde man läsa om hur Sedlighetspolisen i Iran i fredags grep 29 kvinnor som var ute i offentligheten utan slöja. I samma tidning kunde man dessutom så sent som i onsdags (31/1) läsa om en kvinna som under rubriken "Jag har känt mig befriad ända sedan jag valde att bära min slöja" gick till försvar för sin rätt att bära slöja, citat: "Många ser på slöjan och tror att den symboliserar tvång och förtryck, att den representerar kvinnans underordnande gentemot mannen".

Jag är inte den som ska ta den befriade kvinnans känslor ifrån henne, hon är ju dessutom långt ifrån ensam att försvara sin slöja, men när jag läser inlägg från slöjans försvarare blir jag ändå något betänksam. Jag citerar samma kvinna: "Syftet med slöjan är raka motsatsen. Den kom till för att lyfta kvinnans status och för att respektera, skydda och skänka henne frihet från många olika sociala skador."

Den som läst Koranen vet att det faktiskt inte står så mycket annat om slöjan än att en rättrogen kvinna ska dölja sina behag med slöjan. Hon ska för övrigt heller inte slå ihop fötterna så att män kan förstå att hon har smycken runt vaderna (24 kap, 31 suran). De enda män kvinnor får visa sina behag för är sina egna makar och dennes mycket nära släktingar.

Jag är långt ifrån någon Islamolog, men jag är erfaren på att tolka avtalstexter. Koranen är visserligen inget avtal, och den skrevs heller inte av Mohammed utan av andra människor, men hur någon kan tolka Koranen som att bärandet av slöja har syftet att höja statusen för kvinnan, är för mig fullständigt obegripligt.

Det är mig visserligen totalt främmande att staten skulle bestämma hur någon ska vara klädd, och än mindre vilka känslor människor ska få ha - men den som påstår att slöjan är något slags feministisk symbol är antingen totalt oupplyst och känner inte till kvinnoförtrycket i vare sig Iran, Saudi Arabien, Afghanistan och en mängd andra muslimska länder, eller så ljuger personen mot bättre vetande. Kalla inte ett ruttet äpple för en solmogen tomat - var ärlig.

För egen del är jag övertygad om att det i Västeuropa finns tre huvudgrupper av slöjbärare:

1. De som är tvingade av sin omgivning.

2. De som av egen, religiös övertygelse bär slöja.

3. Slöjpunkare.

Den första gruppen finns det ännu så länge ganska få av i Europa, men fenomenet måste vi kämpa emot var vi än ser det. Den andra gruppen låter vi vara, liksom vi avstår från att trakassera folk med kors runt halsen eller reta män med små lustiga hattar.

Den tredje gruppen, slöjpunkare, hade kunnat vara lite söta om det inte var så att de arbetar emot sig själva. Skälet till att dessa kvinnor bär slöja tror jag helt enkelt är att de vill väcka uppmärksamhet - precis som vissa punkare ibland satte en säkerhetsnål i kinden för att väcka uppmärksamhet. Efter ett tag blev säkerhetsnålen obehaglig, och då tog de av den. Jag tror slöjpunkarna fungerar på samma sätt. De vill väcka uppmärksamhet. Jag bjuder på det - men ingen kan få mig att tro att slöjan skulle vara en befriare av kvinnor.

Om det nu skulle vara som slöjans försvarare påstår, nämligen att slöjan är ett vapen i den feministiska kampen, borde i så fall den heltäckande niqaben vara ännu mer feministisk. Eller är det så att det under dessa svarta spökdräkter finns välväxta och sexiga män, som vill bli tagna på allvar och inte bli betraktade som sexobjekt? Med tanke på min egen sexiness, är det väl dags att se om jag kan hitta en begagnad niqab på second-hand marknaden.

#myownsexiness #niqab #slöja #feminism #sexigajag