PUNKFARFAR, SKÄRSLIPAREN OCH TOMTEN

20.12.2018

Under min uppväxt kom jag i kontakt med två personer som i Lund var kända under namnen Punkfarfar och Skärsliparen. Dessa två rebeller vägrade, eller kunde inte, inordna sig under samma regler som vi andra. Punkfarfar var en liten man på kanske 1,50 som oftast var full och som man kunde se i något gathörn stå och skrika allmänna svordomar. Såvitt jag känner till gjorde han emellertid aldrig något värre än så. En udda person som vägrade bli medelsvensson och inordna sig i samhällets spelregler. På Punkfarfars 70-års dag gjordes det ett reportage om honom i Sydsvenskan där han följdriktigt beskrev sitt liv som uteliggare och som en person som faktiskt inte ville ha en bostad utan trivdes med sitt liv utanför det sedvanliga. Han skadade ingen annan än möjligen sig själv.

En annan sådan person var Skärsliparen, som jag till och med hade nöjet att en gång ha hemma med ett erbjudande om att slipa våra knivar. Skärsliparen var en annan person som valde att gå sin egen väg. Han bodde i en husvagn i Hjärup utanför Lund och försörjde sig genom att åka runt till människor och erbjuda sina tjänster, nämligen att slipa knivar. Såvitt mig bekant hade Skärsliparen inga missbruksproblem utan var bara en människa som också ha valt att leva sitt liv utanför det ordinära. Han skadade ingen annan än sig själv.

I mitt medelåldersliv har jag numera ett gäng missbrukare på torget nedanför vårt kontor. En av dem är en person som är påfallande lik en tomte och som dessutom har mössa året runt. Jag vet inte så mycket mer om Tomten än att han tycks komma norrifrån när jag hör dialekten och att han ryktesvis påstås ha varit politiskt aktiv när han var yngre. Jag vet därför heller inte om hans nuvarande liv är en plåga eller om han själv valt att leva utanför det traditionella. Precis som Punkfarfar kan Tomten ibland svära och domdera, men såvitt jag känner till skadar han ingen annan än möjligen sig själv.

Enligt min mening måste en människa alltid ha rätten att handla och tänka fritt i det som primärt berör människan själv, till och med om den enskilde skadar sig själv. En människa måste ha fullständig frihet att besluta om sitt eget öde utan att bli straffad av samhället och dess myndigheter. Om en människa enligt vår uppfattning förspiller sitt liv, ska han eller hon inte få ytterligare straff av samhället utom möjligen vägledning i hur han eller hon istället skulle kunna leva sitt liv. Men om individen ändå insisterar på att framleva sitt liv på ett sätt som vi upplever som destruktivt, är det min uppfattning att vi ska låta personen leva sitt liv som han eller hon vill utan våra fördömanden och oönskade omhändertaganden. Det är det fria tänkandet som främjar framsteg. Det är rebeller som vågar säga till. Så även om vare sig Punkfarfar, Skärsliparen eller Tomten fört världen särskilt mycket framåt - är principen att var och en ska få forma sitt eget liv efter eget huvud så länge den enskilde inte skadar någon annan, av grundläggande betydelse. Även om vi anser att de är och var destruktiva mot sig själva ska de inte dessutom behöva få samhällets straff och omgivningens fördömanden.

Jag läste häromveckan att politikerna i Malmö beslutat att dra ned på antalet akuta sängplatser för hemlösa. Samma sak har tidigare hänt i bland annat Helsingborg och ligger i det nya hårdare och kallare politiska klimat vi lever i, där den som inte reder att leva inom det ordinära bokstavligen ska frysas ut. Jag menar inte att vi borde gett Punkfarfar en bostad. Han ville ju inte ens ha någon. Förmodligen inte heller Skärsliparen. Tomten vet jag inte. Men borde vi inte inom ramen för ett anständigt samhälle kunna erbjuda dessa människor en madrass, en filt och lite värme när kylan tränger på? En kopp kaffe och lite mat. Har vi som samhälle inte råd att med detta eftersom vi tycker det är viktigare att lägga pengarna på nya köprekord under Black-Friday eller julhandeln? Hur känner vi oss när vi läser om ihjälfrusna eller ihjälslagna uteliggare eller bara ser de gå planlöst, frysande och hungriga? Anständiga?

En människa som vill leva utanför samhället ska få det eftersom alla människor bör får forma sina egna liv. Men det betyder inte att vi andra inne i värmen måste låta rebellerna frysa ihjäl. Lite mer empati och medkänsla och lite mindre kyla och hårdhet tror jag vi alla tjänar på i längden.

Lillemickes julskola: Julen firar vi till minne av Jesus födelse. Jesus var - åtminstone för de som tror på honom - en människa som värnade om de svaga och mest utsatta. Så alla hårdingar där ute som - särskilt så här i juletid - vill värna om så kallat svenska värderingar, kanske borde fundera ett varv till innan vi slänger ut de svagaste att frysa ihjäl på gatan eller bli ihjälslagna av våra ungdomar.

P.S. Jag håller för närvarande på att skriva en text om frihet under arbetsnamnet: "Hypotetiska händelseförlopp - essä om frihet i vår tid". Om någon har den gamla artikeln i Sydsvenskan om Punkfarfar skulle jag vara enormt tacksam för en kopia. D.S.

#jul2018 #punkfarfar #skärsliparen #tomten #likgiltighetsuger