POLISEN KAN MAN LITA PÅ, SA BILL. LITA GÖR MAN PÅ POLISEN, SA BULL.

05.06.2018

Så var det dags igen. Hårdare tag - mer övervakning. Alliansen ihop med SD är tydligen eniga om att låta polisen få undantag från den nya kameraövervakningslagen, som det ska beslutas om i nästa vecka. Detta för att kunna bekämpa den grova kriminaliteten. Enligt förslaget ska polisen inte behöva tillstånd för att få sätta upp övervakningskameror. Tomas Tobé, Moderaternas så kallat rättspolitiska talesman säger att han "i grunden litar på polisen". I P1 kunde man höra honom uttrycka saker som att det "inte ska vara för krångligt för polisen".

Det får inte vara krångligt, sa Bill. Bu för krånglighet, sa Bull.

Jo, jag litar också på polisen. Men jag inser att alla myndigheter som får stor makt utan att någon annan myndighet kontrollerar dem, riskerar att missbruka sin makt. Det borde räcka med att hänvisa till någon av det senaste årets rättsskandaler för att få de flesta människor att tänka till. Sture Bergvall, Kevin-mordet med flera andra.

Jo du, Tomas Tobé - juridik är ofta krångligt. Det är inget självändamål att juridik alltid ska vara lätt och människors behov av integritet ska vi inte ta lätt på.

Även jag litar i grunden på polisen, men jag ser risken för missbruk. Än värre om en i grunden totalitär ledare som Åkesson eller Sjöstedt får mer makt. Hur dåliga ledare snabbt kan försämra rättssäkerhet och demokratiska institutioner visar båda Orbán i Ungern, Trump i USA och Putin i Ryssland med flera.

Polisen ska givetvis vara tvungen att söka tillstånd för övervakning. Risken för missbruk och oproportionerligt integritetsintrång alltför stor. Vad är nästa steg? Ska buggning också kunna äga rum utan domstols tillstånd? Plantering av bevis?

Att SD kan stå bakom ett förslag om utökade möjligheter till kameraövervakning förvånar föga. Men att partier som kallar sig för liberaler, särskilt Liberalerna och Centern men också M, kan komma med ett sådant förslag tyder på en skrämmande historielöshet och ett juridiskt djup i klass med Kalle Ankas advokat Lage Vrängarén. Ni kallar er liberaler - men vet ni ens vad liberalismen står för och betyder? Pinsamt, farligt och outbildat.

När alla skriker på hårdare tag och mer övervakning, det är då en verklig liberal säger stopp.

Pelle Svanslös förnuftsskola: Hårdare tag, sa Bill. Tagen ska vara hårdare, sa Bull. Frihet och kärlek gör oss lyckliga, sa Pelle.


#kameraövervakning #liberalism #frihet #pellesvanslös #bill #bull #lagevrängarén #tomastobé