PÅSKHAREN OCH GULDÄGGET

17.04.2019

Det var en gång en påskhare som bodde i Helsingborg. Påskharen hade som uppgift att ruva på ett guldägg från påsk till påsk eftersom guldägget producerade små godisägg då. Ju mer påskharen ruvade, ju fler och större blev godisäggen. En gång om året gav sig så påskharen iväg för att dela ut godisäggen till barnen.

Det var invånarna i Helsingborg som många år tidigare sedan samlat ihop till guldägget för att sprida lite värme och glädje hos barnen i nordvästra Skåne. Det hade visat sig vara en god affär. Inte nog med att guldägget blev mer och mer värt - dessutom hade påskharen visat sig vara en sällsynt innovativ liten krabat som utvecklat guldägget så att det inte bara producerade godis utan också värme och el till invånarna i nordvästra Skåne.

Påskharens chef var Lillpåven och Lillpåven hade i sin tur massa småpåvar under sig. Nu hade Lillpåven fått den alldeles briljanta idén att sälja guldägget. Om invånarna i Helsingborg sålde guldägget så skulle ju Lillpåven och hans småpåvar få jättemycket pengar att förvalta eftersom ju Lillpåven och hans småpåvar, enligt deras egen bedömning, var så bra just på att förvalta pengar. Inte en krona skulle gå förlorad lovade Lillpåven. Småpåvarna höll med.

Några invånare i Helsingborg tyckte att de hela lät lite konstigt. Hur skulle nu barnen få sitt godis varje påsk? Men det var inga problem lovade Lillpåven och småpåvarna. Invånarna i staden skulle, mot en mindre avgift, kunna hyra tillbaka påskägget och på så sätt skulle barnen ändå få sitt godis till påsk. Vissa invånare tyckte att den ekonomiska kalkylen lät lite konstig. Varför skulle de nu betala för sådant godis som de idag hade gratis?

Snipp, snapp, snut så var sagan om påskharen slut.

Lillemickes medborgarskola: När politiker säljer ut egendom som medborgarna betalat med argumentet att det skulle vara en bra affär finns det anledning att fundera. Politiker är politiker och ska nog hålla sig till det. Om politiker säljer egendom till företag med människor som kan affärer kan förmodligen de sistnämnda räkna lite bättre än politikerna.

Godis är gott, sade Bill. Vi äter upp det, sade Bull.

#öresundskraft #helsingborg #påskharen #likgiltighetsuger