OM LIVETS OKRÄNKBARHET OCH HYCKLERIET

20.05.2018

Många av de människor jag mött i mitt liv har en uppfattning om att alla människoliv är heliga, speciella, något så extraordinärt att människoliv inte under några omständigheter får släckas.

Personligen har jag lite svårt att se det heliga. Hade jag sett en framtida Hitler, Stalin eller Mao framför mig, har jag svårt att se syftet med att inte ta livet av dem. Helst hade jag såklart i förebyggande syfte försökt att övertala dem att tänka på allas lika värde. Hade inte det räckt hade jag hellre satt dem i fängelse. Men hade inte det heller hjälpt hade jag faktiskt hellre tagit livet av dem. Miljoner andra människors liv är givetvis mer värda än en Hitler. En Mao. En Stalin.

Så är liv heligt? Nej. Utom i det som mer och mer kommit att bli hyckleriets förlovade land, Donald Trumps USA. På Norges nationaldag, den 17 maj, gick det att läsa om hur Trump-administrationen på alla sätt försöker strypa bidragen till födelsekontroll i New York Times (Trump Administration to Tie Health Facilities' Funding to Abortion Restrictions av Julie Hirschfeld Davis och Maggie Haberman).

Dagen efter gjordes ännu en ny masskjutning på en skola i Santa Fe, Texas. En stat som för övrigt fortfarande tillämpar dödsstraff.

Fantastiskt. Så att abortera ett 16-celligt embryo, utan jag-känsla och utan hjärna, ska vara förbjudet - men att förbjuda vapenförsäljning till vilken idiot som helst går inte? Så att bedriva rådgivning om familjeplanering är ett problem, men inte att många oskyldiga människor dömts till döden?

Nej, livet är verkligen inte heligt. Och hyckleriet och populismen lever. Det är inte synd om människorna som röstade fram det amerikanska vidundret. Men det är synd om oss andra.

#trump #abort #dödsstraff #hyckleri