OM DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN OCH DET EGNA ANSVARET

12.07.2018

Denna blogg kan lätt missförstås, så jag måste börja med att vara extremt tydlig. Den riktar sig inte till dig som är sjuk, eller som är frisk men med otur i genlotteriet eller skadar sig. Den riktar sig till oss som ännu har förmånen att vara friska.

Vidare vore det ett misstag att tro att jag inte anser alla ska ha samma rätt till sjukvård - för det tycker jag vi ska ha, oavsett gener eller livsstil.

Med detta sagt vill jag emellertid ställa frågan om vi som är friska inte har något personligt ansvar för vår egen hälsa? För att göra en parafras på John F Kennedy - fråga inte vad sjukvården kan göra för dig, utan fråga istället vad du kan göra för din egen hälsa och därmed sjukvården.

Vi har i valrörelsen fått höra om de allt längre vårdköerna, om de ökade ohälsotalen för både fysisk och psykisk ohälsa. Politiker av alla kulörer lovar större resurser. Detta är såklart en bra sak. Men en annan sak är vad vi själva, vi individer, kan göra för att förebygga ohälsa och kanske bromsa kostnaderna för sjukvården. För allt kan väl inte vara flyktingarnas fel som Åkesson tycks mena? Inte heller är det väl så att människans gener de senaste 50 åren försämrats så att vi utan egen förskyllan blir allt fetare och olyckligare? En betydligt mer sannolik orsak är rimligen att ohälsotalen beror på livsstilsfaktorer.

Den största anledningen till vår ökade fetma beror såklart på att vi rör oss mindre och äter mer - inte på att fler människor av genetiska orsaker blir fetare. Samma sak med den ökade psykiska ohälsan. Om jag sitter stilla och äter i ensamhet samtidigt som jag glor på en skärm - då kanske jag bäddar för en depression?

Om läkarna säger att vi borde röra oss mer- kanske vi ska göra som de säger? Förordas grönsaker framför revbensspjäll kanske vi ska lyssna? Om ensamhet och stillasittande framför en skärm framkallar depression kanske vi istället ska engagera oss i en förening där människor rör på sig?

Så innan vi sjunker ner med den stora rumpan och den stora magen i den stora soffan framför den platta skärmen med den stora chipspåsen och unnar oss den långa filmen - kanske vi ska försöka något annat?

Så många som möjligt så lyckliga som möjligt så länge som möjligt innebär givetvis att jag vill att alla ska vara så friska så möjligt och få så bra sjukvård som möjligt. Men inget av det är möjligt om alla människor blir allt mer stillasittande och äter mer och fetare och fel och dessutom puppar in sig framför sina privata skärmar för att titta på en debil samling människor av så kallade influencers i en dokusåpa.

Blev någon kränkt nu? Ta en påse chips och trösta dig, eller hellre, ät ett äpple och ta en löprunda med din spännande granne som du inte känner. Något kanske händer. Endorfiner? Samtal?

Jag menar inte att alla ska eller ens kan leva som skelettliknande men hälsosamma antiloper. Att dricka vin, gå på fest och äta gott sätter färg på tillvaron. Men enligt min uppfattning har alla friska människor ett eget ansvar för sin egen lycka. Allt är inte politikernas fel.

Lillemickes ansvarsskola: Ha medkänsla med de sjuka, men ta eget ansvar. Tänk själv, men agera för allas bästa.

#hälsa #ohälsa #psykiskohälsa #vårdköer #ansvar #sjukvård #likgiltighetsuger #JFK #chips #fetma