OM ÅSIKTSKORRIDOREN I HELSINGBORG OCH NERKISSADE PENSIONÄRER

12.11.2017

Helsingborg är en i många avseenden fantastisk stad. Vi har skogar och hav för alla medborgare att ta del av. Vi har en strand mitt i staden, fantastiska cykelvägar, Danmark på 20 minuters avstånd och en kommunledning som vet hur man ska utsmycka sin stad med allt från blommor till juldekorationer och prideflaggor.

En sak som dock inte är lika fantastisk som strandremsan är den mentala åsiktskorridoren.

Kommunledningen har lagt ett förslag att för det facila priset om 400 miljoner kronor bygga ett underjordiskt garage för 600 bilar kallat Landborgsgaraget. Skälet är att det påstås föreligga brist på parkeringsplatser i city. Jag ska ärligt säga att jag inte märkt av detta, men det beror nog främst på att jag cyklar till jobbet.

Bristen på parkeringsplatser påstås bland annat ha inneburit att city utarmats på affärer. Minnet är kort, för innan Landborgsgaraget kom på tal påstods utarmningen bero på att man kan parkera gratis på köpcentrumet Väla Centrum utanför staden till skillnad från på de kommunala parkeringsplatserna i city.

Hur man kan tro att alla handlare denna gång ska återvända till city från Väla övergår mitt förstånd, men är det så får jag väl göra som alla andra och ropa Halleluja till detta garage som likt en ny Messias ska få handeln att återuppstå i city. Det är dock lite inkonsekvent att kommunen samtidigt gör det allt svårare för bilar att ta sig in i city, utökar kollektivtrafiken på ett föredömligt sätt och bygger en helt ny stadsdel i Oceanhamnen anpassad för det cirkulära samhället. Jag kan också tycka att vi kanske först ska se till att stadens pensionärer har en dräglig tillvaro, innan vi bekymrar oss över att det är lite ont om parkeringsplatser. Då slipper vi kanske få det som för stackars Kjell som vaknar nerkissad på natten när stomipåsen spruckit eftersom ingen personal varit där, som det rapporterades om i HD den 10 november *.

Det är inte detta som jag vänder emot. Man får gärna tycka att Landborgsgaraget är lösningen på alla citys problem utan att jag fördömer den som tycker så, även om jag inte råkar dela den uppfattningen. Det jag vänder mig emot är att bara för att jag inte tycker likadant ska jag behöva tåla att bli kallad "miljömupp" och "bakåtsträvare" som jag blivit kallad bara för att jag råkar ha en annan uppfattning. Upplysningsvis kan jag nämna att jag älskar ny teknik och vetenskap och avskyr när människor påstår att det var bättre förr. Det var det inte.

Så till alla visionärer bakom ratten på era bilar vill jag bara påminna om att det ännu så länge finns yttrandefrihet i landet, och att nya landvinningar sällan görs för att man inför åsiktskorridorer. Om ingen "vågar tänka utanför boxen" av risken att bli kallad för olika nedsättande epitet, får vi det snart som i Nordkorea där endast en åsikt får föras fram, nämligen Kims. Vill ni det?

#LANDBORGSGARAGET #MILJÖMUPPAR #BAKÅTSTRÄVARE #ÅSIKTSKORRIDOR

* https://www.hd.se/2017-11-09/hemvarden-dok-inte-upp-83-arige-kjell-vaknade-i-fatoljen-halv-tre-pa-natten?utm_medium=email&utm_campaign=HDs%20nyhetsbrev%202017-11-11&utm_content=HDs%20nyhetsbrev%202017-11-11+CID_839c8a34fee70f3062dd783782628802&utm_source=CampaignMonitor&utm_term=Helsingborg%20Hemvrden%20dk%20inte%20upp%20%2083-rige%20Kjell%20vaknade%20i%20ftljen%20halv%20tre%20p%20natten%20Under%20all%20kritik%20sger%20dottern%20Annika%20Rosqvist%20om%20Attendo%20hemvrd