NÄR TOLERANSEN BLIR INTOLERANT

30.11.2018

Vi har den senaste månaden kunnat läsa hur en falang personer i Helsingborg, med minst sagt tvivelaktiga värderingar under 2016 tillskansade sig makten i SSU i Skåne. Personerna det var fråga om har enligt Sydsvenskan uttryckt antisemitiska, kvinnofientliga och homofoba åsikter. Under den nyss avslutade riksdagsperioden avslöjades konstigheter i samma riktning inom både Centerpartiet och Miljöpartiet. SD:s Björn Söder och dennes åsikter om att samer och judar inte skulle vara svenskar är givetvis också i samma liga. Hur har det kunnat gå så här?

De flesta av oss, är min erfarenhet, vill vara snälla och tycka om och lita på andra människor. Att leva under motsatt förutsättning låter förfärligt, men givetvis finns även en del sådana människor även om jag tror att de elaka egentligen inte är så många men kanske bra på att dra med sig andra ibland och synas. De flesta av oss i Sverige bryr sig väldigt lite om vilken religiös tro eller icke tro andra har och har inga synpunkter på att andra tror eller inte tror på samma som gud som oss själva. Fram tills för några år sedan betraktades dessutom många så kallat svenska traditioner som ganska töntiga och människor i folkdräkt ansågs av många som lite udda knasbollar. Det har verkligen ändrats. I juletid hinner en människa knappt öppna sin facebook-app innan rubriken "RÖR INTE VÅRA SVENSKA TRADITIONER" slår in sitt långtifrån fredliga budskap, med påståenden om pojkar och flickor som inte får sjunga psalmer eller gå Lucia. Hoppla vad alla traditioner blev viktiga plötsligt. Och gärna för mig - lussa på hur mycket ni vill! Tror faktiskt ingen nysvensk har det minsta emot vare sig små pepparkaksgubbar, tomtar eller psalmer heller.

Men ibland går det faktiskt för långt med toleransen. Nämligen när vi blir så toleranta och omfamnande att vi tillåter de intoleranta att ta plats från oss andra. Antisemitism ska bekämpas oavsett om personen som säger det heter Björn Söder eller Mohammed. Att inskränka kvinnors frihet är fel oavsett om moralpolisen heter Mattias eller Hussein.

Jag har inte ändrat uppfattning. Det bästa är nästan alltid vänlighet och att vara snäll. Men inte när någon annan, oavsett vem det är, ska inskränka min frihet. Exakt där tar vår ömsesidiga frihet slut.

Veckans lillemicke: Vissa så kallade russofober menar att Rysslands egen snälle-far Vladimir Putin tar livet av regimkritiker både inom och utom Ryssland. Men glöm inte att han räddade hela Krim från Ukraina.

#frihet #svenskatraditioner #Putin #julefrid #likgiltighetsuger