#METOO SOM TROJANSK HÄST

22.11.2017

#Metoo är onekligen en oerhört angelägen kampanj, och man tar sig för pannan när man läser övergreppen radas upp i den ena branschen efter den andra. Förhoppningen är att kampanjen faktiskt varaktigt förändrar mäns beteende så att framtida generationer slipper uppleva samma övergrepp.

Därför blir man arg när människor som imamen Kashif Virk i Expressen i söndags ( https://www.expressen.se/debatt/metoo-bor-aven-rymma-kvinnorna-som-bar-sloja/  ) kapar begreppet, och påstår att hijab är ett verktyg för kvinnor att undgå oönskad uppmärksamhet från män.

Antingen är Kashif Virk bara dum och vet inte att det begås sexuella övergrepp i muslimska länder, eller mest troligt är det ett försök att kapa begreppet och använda det med syftet att försvara att slöjan är ett klädesplagg till för att flytta ansvaret från män som begår sexuella övergrepp, till kvinnor för att de inte klär sig sedesamt. Som om män vore varelser helt inkabala att styra sin sexualitet. Jag är ledsen att säga det Virk, men du har fel. Både män och kvinnor kan vara kåta, och som väl är kan de flesta av oss självbehärskning.

Att argumentera för hijab som ett botemedel mot sexuella övergrepp är antingen ett tecken på ren dumhet att vägra inse hijab i strängt muslimska länder som till exempel Saudi Arabien används för att förtrycka kvinnor, eller ett försök att få naiva kulturrelativister att acceptera slöjan som ett okontroversiellt plagg.