MENTAL ISTID

02.03.2018

I förra veckan rapporterades det från Kentucky, USA, om ännu en skolskjutning. En vecka tidigare (14/2) rapporterades om en annan skolskjutning i Parkland i Florida, där närmare tjugo personer dog. I Washington Post rapporterades samma vecka (22/2) om hur delstatsparlamentet i Florida röstat för att det på alla skolor ska anges "In God we trust" så att alla elever ska kunna se det, men vägrat ta upp en motion från överlevande i Parkland att förbjuda angreppsvapen.

Det finns en mängd förklaringar till amerikanernas förkärlek till vapen. Allt från USAs konstitution vari rätten att bära vapen finns inskriven, till tradition och lobbyorganisationen The National Rifle Organization, NRA, brukar anföras. Det blir nästan absurt att höra amerikanska medborgare från alla samhällsklasser försvara rätten till vapen, och ibland till och med påstå att det behövs ännu fler vapen för att kunna förhindra masskjutningar. Även argument som att lärarna borde bära vapen i klassrummet förs ogenerat fram.

USA är ett fantastiskt land på många sätt. Landet rymmer allt från de skarpaste hjärnorna på Harvard och Yale, till en mängd märkliga typer som springer omkring och leker krig med nynazistiska och nästan paramilitära grupper och till och med Ku Kux Klan. Ibland förvandlas dessa människor till massmördare. Inte så konstigt. Liksom tillfället gör tjuven, gör automatvapen mentalt instabila människor till massmördare. Men hur har det gått så här?

För egen del tror jag det är oförmågan att lyssna på varandra och dålig utbildning på grundnivå som kombineras. Företagen glömmer lyssna på de fattiga och deras behov av en sjukvårdsreform. De superrika glömmer lyssna på den allt mindre framgångsrika medelklassen i "fly over country", som staterna mellan kusterna ibland kallas. Den stora massan är dåligt utbildad i källkritik och har ett märkligt postmodernt förhållningssätt till sanningen. Istället skyller människor på varandra, bygger både mentala och verkliga murar. Skaffar vapen och blir misstänksamma mot varandra. Hittar argument för sin sak på internet som förs fram av andra tokstollar.

På ett sätt vill man bara skratta åt eländet, men risken för en total mental kollaps med Trump vid rodret tycks inte längre otänkbar. Som europé och världsmedborgare kan jag bara hoppas att amerikanerna lyckas reda ut det innan det exploderar i en öppen konflikt mellan kuststaterna och fly over country.

Det är dock lärorikt, om än inte kul, att beskåda eländet. Det vi kan lära oss för att undvika den situation USA hamnat i är att reagera mot hatpropaganda, att lyssna på varandra istället för att bara skrika högre, att genom hela skolgången lära ut värdet av sanning, medkänsla, långsiktighet och ett vetenskapligt förhållningssätt.

Lillemickes mördarskola: Om vi vill undvika masskjutningar är det enklast att ta bort automatvapen. Att göra som i Florida och bara lita på Gud, förefaller uppenbart meningslöst.

#usa #masskjutningar #parkland #florida #NRA