MARKNADEN HAR INTE FEL. INTE VETENSKAPEN HELLER.

18.10.2018

Vem älskar inte vetenskap? Tänk så oerhört långt vetenskapen tagit oss sedan Upplysningen i slutet av 1600-talet slet oss från de bokstavstroende prästernas och vidskeplighetens trångsynta värld. Minskad svält, ökad medellivslängd, bättre mediciner, vaccin, växtförädling, kylskåp, tåg, elektricitet, telefoni, internet, bilar, flygplan och till och med människor i rymden! Otroligt!

Nästan allt är bra! Och det är inte ens särskilt svårt för någon av oss att ta till sig att det kommer ny och förbättrad teknik som i sig bygger på forskning och vetenskap. Bara härligt! Vetenskap och marknad i en fantastisk kombination.

Fast ett slags vetenskap verkar svårt att till sig, nämligen den vetenskap som ifrågasätter vår livsstil.

Den 8 oktober kom den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Specialrapporten sammanfattar kunskapsläget över den globala uppvärmningen. I rapporten beskrivs effekter av en global uppvärmning på 1,5 grader och vikten av att göra de utsläppsminskningar som krävs. Vid presentationen sade IPCC:s ordförande Hoesung Lee att det inte är omöjligt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, men att det kräver aldrig tidigare skådade ansträngningar i hela samhället.

Det räcker med att läsa pressreleasen till rapporten så blir det tydligt att utsläppen behöver minska väldigt snabbt. Vi behöver halvera utsläppen till 2030, det vill säga inom tolv år, enligt IPCC-forskarna. Det fina är att forskarna tror att det går, vi har teknologin tillgänglig. Vi har förnybar energi, förnybara drivmedel, ett annat sätt att bygga våra samhällen. Vi har vad som krävs! 

Men vi måste göra det på allvar och vi måste sätta i gång med det nu. Gör vi det inte så väntar en katastrof av historiska proportioner.

Det hann emellertid inte gå särskilt många timmar innan jag på sociala medier kunde läsa de sedvanliga tvivlarna. De som hänvisar till obskyra forskare få hört talas om eller till märkliga inlägg på youtube eller andra tyckare och knaspolitiker som tydligen anser att de vet mer än forskarna och hånar människor som är bekymrade över den globala uppvärmningen. För egen del måste jag inflika att jag har mer ångest över dumhet, inskränkthet och vetenskapsförakt, än vad jag har klimatångest.

Den som tar sig besväret att gå in och titta på rapportens författare, finner snart att det är högt ansedda vetenskapsmän som skrivit rapporten. Det är inte några allmänna tyckare.

Kanske borde detta ge mig så kallad klimatångest. Fast den har jag faktiskt under kontroll.

Jag är nämligen optimistisk och tror att människan kommer att klara sig ur också denna knipa. För vi har ju marknaden. Över hela jorden finns hundratusentals kanske miljoner människor i olika företag som forskar på nya och hållbara lösningar. Det är en kraft i detta som inte ens dinosauriepolitiker som Trump, Putin eller Åkesson kommer att kunna stoppa. Tesla, Vestas, Northvolt, Volvo, Jaguar och så vidare i en väldigt lång räcka företag jobbar oförtrutet vidare med att hitta lösningarna på en fossilfri värld.

För den fossilfria världen kommer och jag tror den kommer fortare än vi förstår. De politiker som stödjer den utvecklingen tror jag har framtidens lyckliga medborgare. De som håller emot kommer utan tvekan att hamna efter och bli förlorarna.

Så håll i hatten alla ni som förnekar vetenskapen bara för att den talar emot era ingrodda föreställningar. Framtiden kommer fortare än ni tror och den är ljus!

Lillemickes vetenskapsskola: Alla sanningar är inte kul att höra. Men den som vägrar lyssna på sanningen utan bara vill hitta ursäkter för att fortsätta som förut, kan aldrig hitta in i framtiden. Alla problem människan löst och löser, beror på vår förmåga att erkänna problem och hitta lösningar. Inte genom att förneka faktum. 

#vetenskap #IPCC #marknaden #globaluppvärmning #framtiden #optimism #likgiltighetsuger

Referenser:

Pressrelease: https://www.ipcc.ch/news_and_events/pr_181008_P48_spm.shtml

Författare: https://ipcc.ch/report/authors/report.authors.php?q=32&p=

Mer om världens temperatur? Se bifogad länk:

https://www.ncdc.noaa.gov/cag/global/time-series/globe/land_ocean/1/9/1880-2018