LYCKA

03.01.2019

En viktig fråga att ställa sig i tider av växande ohälsa och olycka är hur lycka ska definieras. Vad är egentligen lycka?

En byggsten i min livsfilosofi, det vill säga att maximera den totala lyckonivån i världen och på motsvarande sätt minimera olyckan, är att det går att göra skillnad på bra och dåliga liv. Ibland när det känns lite tungt kan det hjälpa mig att reflektera lite över detta.

Ingen människa mer än möjligen dåren, går igenom ett helt liv i ett lyckorus. Vi andra drabbas förr eller senare av något som sätter ned humöret. Har jag varit ledig under några dagar och umgåtts med goda vänner känns det lite ledsamt när ledigheten tar slut och vardagen tar vid. När jag på jobbet ställs inför ett knivigt problem som nästan känns olösligt. Om jag blir förkyld eller får influensa och inte kan prestera som jag vill. Anhöriga som mår dåligt. Det finns en mängd saker som kan sätta ned humöret på en människa.

Det är då det kan vara bra tänka på bra och dåliga liv. Att fokusera på det jag har. Jag är inte diagnostiserad av en allvarlig sjukdom. Jag svälter inte. Jag får tänka fritt, skriva fritt och på alla sätt uttrycka mig fritt. Jag har fritidsintressen som berikar mitt liv och som gör att jag får träffa människor med samma intressen som jag själv. Jag har en familj. Jag har vänner. Jag har ett arbete och en bostad.

Kanske tänker någon då att alla minsann inte är lika lyckligt lottade. Och det är också väldigt sant.

Tänk så många människor, säkert långt mer än en miljard, som inte har det så bra som jag. Människor som inte kan försörja sig. Ensamma människor, svältande människor, fängslade människor som bara uttryckt en åsikt, svårt sjuka och döende människor.

När jag tänker så brukar det alltid förändra min sinnesstämning till det bättre. Jag börjar fokusera på det jag har, snarare än att jag har ett svårt problem framför mig eller att jag är förkyld eller att helgen är slut.

Ibland tror jag den växande psykiska ohälsan beror på att många människor ställer förväntningarna alldeles för högt. Som om de tror att de likt den lycklige stollen ska befinna sig i ett ständigt lyckorus utan en vardag, utan problem, med ständiga kickar. Men faktum är att det inte finns några problemfria liv eller liv utan en vardag. Problem är en del av livet och måste lösas, ett efter ett, och inte som berg av problem. Det är bara att acceptera att problem finns. Det viktiga är att fokusera på det som är bra.

Jag vet inte om min metod fungerar för andra, men jag vet att den fungerar för mig.

Lillemickes lyckoskola: Om du är ledsen och nere så försök att tänka på det du har. Att du relativt sett har det så mycket bättre än så många andra.

#lycka #likgiltighetsuger