LIVET ÄR EN MÖJLIGHET OCH ÅNGEST ÄR INTE MIN ARVEDEL

17.01.2018

Ångest, ångest är min arvedel skaldade Pär Lagerkvist för drygt 100 år sedan.

Bra, för ångesten är inte min arvedel. Jag vill inte ha den.

Jag läser om den och hör människor tala om den. Ångesten. Ungdomars ångest för klimatet. Medelålders människors ångest för midjemått och fetma. Ångest över hur illa djuren behandlas i köttindustrin. Ångest av att arbeta för mycket och träffa sin familj och sina vänner för lite. Söndagsångest. Ångest för att dö. Ticktackticktack, vi ska alla den vägen vandra. Det enda vi vet är att vi idag har en dag mindre att leva än igår.

Ångest, ångest, ångest. Ständigt denna obehagliga, krypande men för de flesta av oss oftast helt onödiga ångest. Här vill jag poängtera att jag nu talar om vanliga människor med vardagsångest. Ångest på grund av sjukdom, eller på grund av andra orsaker som inte går att åtgärda, det är något annat och den typen av ångest vet jag inget om.

Men för oss vanliga människor med vanliga liv och utan sjukdomar finns det förmodligen sällan skäl att ha ångest, eftersom nästan all vardagsångest kommer sig av att inte göra något åt det man har ångest för. Och just det är ju lätt att göra något åt genom att ..... just det, göra något åt saken.

Ingen partner? Gå med i en dejtingsajt.

En partner du slutat älska? Skilj dig.

Överviktig eller rent av fet? Ät bättre och rör dig mer.

Otränad? Börja träna.

Ångest över klimatförändringarna? Sluta flyg, åk tåg. Sluta ta bilen till jobbet. Ta cykeln eller bussen.

Ångest över hur djuren behandlas i kött- och fiskindustrin? Bli vegetarian.

Vänta inte till imorgon - då kan det vara försent.

Det sämsta man kan göra om man har ångest är att inte göra något utan bara ligga där och gråta. Använd istället din ångest till att göra något åt de som är fel. Jag lovar - det hjälper!

Vill du ha ett glas vin till? Häll upp!

Dansar du för lite? Bjud upp eller anmäl dig till en danskurs!

Visa dem du älskar att du älskar dem! Tala om det!

Livet är en möjlighet och alldeles för kort för att slarvas bort. Det är allas vår moraliska skyldighet att agera för att såväl vi själva som vår omvärld går i riktningen mot att så många som möjligt blir så lyckliga som möjligt så länge som möjligt, på kort och på lång sikt. Då duger inte självömkan.

Ta bort ångesten från ditt liv och ta istället dina möjligheter!

Lillemickes kommunistskola: Om jag är medlem i ett parti med en historia av samarbete med odemokratiska och icke rättssäkra länder får jag räkna med att bli behandlad därefter.

#vpk #larsohly #ångest #lillemickeskommunistskola #helgeå