LITTLE ROCKET MAN, HERR OND PRESIDENT, PIPPIDIPLOMATI OCH DAGENS GNÄLLSPIK

29.11.2017

Då var det dags igen - Little Rocket Man och hans gäng sköt igår upp en ny typ av interkontinental ballistisk robot som enligt Nordkorea har kapacitet att nå hela det amerikanska fastlandet. Herr Ond President som han kallas av Little Rocket Man, har för omväxlings skull varit ovanligt lugn, i vart fall på Twitter.

Man behöver inte vara utbildad diplomat för att förstå att de sanktioner väst och nu på slutet även Kina infört gentemot Nordkorea knappast verkar hjälpa till för att förmå Nordkorea att upphöra med sitt kärnvapenprogram. Och vid närmare eftertanke är det kanske inte så konstigt, eftersom det enda som håller Little Rocket Man och hans anhang vid liv, förmodligen är deras nya kärnvapen. Om man inte ser kärnvapenkrig som ett alternativ, vilket få människor gör, har ju nämligen Little Rocket Man nu exakt den försäkring för sin fortsatta existens som han behöver. Det är försent att agera med militär och ta honom nu.

Så vad ska vi göra?

Det vore minst sagt förmätet, dumdristigt, korkat och direkt obegåvat, att försöka hitta en diplomatisk lösning där alla världens bästa och mest erfarna diplomater redan misslyckats. Just därför är utmaningen oemotståndlig.

Vi kan alltså utesluta militärt ingripande och kan konstatera att sanktioner inte hjälper. Little Rocket Man kommer aldrig att överge sina kärnvapen, eftersom han vet att i samma stund han överger sina kärnvapen är han död.

Det är då hoppet står till Pippidiplomatin; "Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll".

Jag vet; det bjuder emot att vara snäll mot en diktator som låter miljoner leva i straffläger och straffar påstådda brottslingar i tre generationer. Straffläger som är fullt jämförbara med de koncentrationsläger Hitlertyskland använde. Little Rocket Man låter dessutom nästan hela resten av sin befolkning leva i armod - så varför ska vi vara snälla mot honom? Varför ska vi inte alla vara som Herr Ond President och bara hata istället?

Svaret hittar vi i den moraliska kompassen, empati och långsiktighet.

Empati med det Nordkoreanska folket. Glöm Little Rocket Man och hans robotar och fundera över vilket fruktansvärt lidande folket lever i. Vad är det bästa vi kan göra för det Nordkoreanska folket? Knappast fler sanktioner. Men om vi däremot funderar över vad som historiskt ökat och hela tiden ökar välståndet i en stor del av världen så är svaret enkelt. Handel. Affärer. Ömsesidigt utbyte. Öka tilliten. Ger vi Nordkorea chansen att öka sitt välstånd, får folket förr eller senare del av det. Titta på Kina. Ger vi Nordkorea chansen att få del av omvärlden, och få intryck utifrån, kommer de att se att vi inte är så onda som Little Rocket Man vill ha oss till.

Ta fokus från kärnvapnen. Tänk långsiktigt. Vi kanske till och med får genomlida ett långt liv för Little Rocket Man. Men förr eller senare kommer den. Förändringen. Tilliten. Döden för Little Rocket Man. 

DÅ inleder vi förhandlingar om avveckling. Fokusera inte på nu. Fokusera på sen och kommande generationer. Fokusera inte på Little Rocket Mans vapen. De har han redan. Fokusera på att genom affärer och ömsesidigt utbyte öka tilliten. Affärer och utbyte kommer inte att medföra att Little Rocket Man avskaffar sina kärnvapen idag eller imorgon. Men kanske om tre generationer och framför allt utan kärnvapenkrig.

Dagens gnällspik: Damen jag mötte med sin hund i Laröd när jag cyklade hem från kontoret som surt skrek -"Din cykellampa bländar". Jojo, har man inget att gnälla över så finns det väl alltid nåt´ eller nån, så här några dagar innan nedräkningen till jul startar.....

#Littlerocketman #herrondpresident #Trump #KimJong-Un #pippidiplomati #Densomärväldigtstarkmåsteocksåvaraväldigtsnäll