KINA OCH DEN KINESISKA KULTUREN KOMMER ATT DÖ

21.11.2018

Hur uppstår stora kulturer, länder, imperier och företag? Och varför dör de alltid?

Vår särart av primater, homo sapiens, har funnits i ungefär 300.000 år. Utan att ha någon riktigt säker kunskap om saken, vågar jag ändå påstå att nutidens människor inte beter sig riktigt som dåtidens människor. I början förmodar jag att de flesta samlade mat på ungefär samma sätt, jagade på samma sätt och så vidare. Men vad är det som fört oss hit? Hur har vi kunnat utvecklas från grottmänniskor till det vi är idag?

Svaret är givet. Av en tillfällighet valde någon att göra något annorlunda. Att tänka något som ingen människa tänkt förut. Kanske av ren tur, eller av skicklighet uppstod ett resultat som ingen hade väntat sig men som var bättre än det som var innan. Som första gången någon förfader kom på att flinta kunde vässas till en kniv eller spjutspets. Eller då Alexander Fleming märkte att svampen i den odiskade bakterieodling han lämnat före sin semester dödade bakterier, och vips hade vi penicillin!

På samma sätt har alla stora kulturer, i oftast små men ibland stora steg utvecklats. En eller flera personer har gjort något som legat utanför de vedertagna ramarna och på sätt fört kulturer, länder, imperier och företag vidare. Ofta har influenserna kommit utifrån landet och korsbefruktats med något redan existerande. Romerska riket. Inka-riket. Kinas tidigare storhetstid. Företagen Nokia och Facit och så vidare i en närmast ändlös rad av länder, kulturer, imperier och företag. I nutid kan nämnas USA och Kinas nuvarande storhetstid Men vad är det som gör att alla sådana storheter till slut försvinner?

Svaret är enkelt. De vedertagna ramarna blir så starka att ingen vågar tänka utanför dem. Människor slutar fråga sig varför 1+1 är två, och bara godtar varje regel som självklar utan att förstå den. Utan att våga ifrågasätta den.

Den kinesiska regeringen är nu i full färd med att bygga ett omfattande "socialt kreditsystem" som ska poängsätta hur pålitlig varje medborgare är. Det förekommer uppgifter om att varenda person i Kina redan 2020 kommer att vara en del av en nationell databas som samlar information från flera olika håll och värdesätter individens pålitlighet.

Jag vågar förutspå att systemet kommer att bli Kina och den kinesiska kulturens död inom överskådlig framtid.

Skälet är enkelt. Den som vet att hen är övervakad kommer alltid att agera på det sätt som förväntas och aldrig våga tänka utanför ramarna. Därför kommer Kinas innovationsklimat snabbt förändras och försämras. Inga nya tankar kommer att tänkas - oavsett hur duktiga deras barn är i skolan idag. Alla kommer att i än högre grad än idag anpassa sitt beteende, sina tankar, sina yttranden så att det passar partiet.

Såsom Edward Snowdens avslöjanden visade på storskalig övervakning, tror jag USA är nästa imperium ska falla, liksom Ryssland och alla andra länder som bevakar sina invånare för mycket.

Inte heller vi är immuna mot detta. Så nästa gång du talar dig varm för hur trygg du känner dig med den ökade kameraövervakningen, eller att du tycker polisen borde ha större möjligheter att avlyssna oss, betänk då att du just tagit ett stort steg mot din egen civilisations död. Och när svenska politiker av alla kulörer föreslår att polisen ska få rätt att kameraövervaka utan tillstånd eller tillsyn, tänk då på att dessa politiker är vår civilisations dödgrävare.

Du kanske tänker att du har rent mjöl i påsen och inte har något att dölja? Så är det kanske idag. Men vad är det som säger att en framtida makthavare tänker likadant? Det du gör idag är kanske förbjudet imorgon? Men vad värre är - hela "rent mjöl i påsen"-argumentet bygger på en omvänd bevisbörda; För att bevisa att du är oskyldig måste du paradoxalt nog godkänna att behandlas som en misstänkt och därmed kan du aldrig tacka nej till någon övervakning. Inte i köket. Inte på festen. Inte i sovrummet. Inte på toaletten.

Vill vi inte att Sverige och Europa ska falla som alla andra länder bör vi därför släppa lite på vår ständiga längtan efter trygghet och hålla våra gränser och tankar öppna.

Öppenhet och tankar utanför ramen skapar storhet. Inte livrem med hängslen, murar, kameror och telefonavlyssning.

Veckans Lillemicke: Många påstår att Folkrepubliken Kinas president Xi Jinping beordrade kidnappningen och fängslandet av den svenske bokförläggaren Gui Minhai. Men vi får inte glömma att han också i sin gränslösa och socialistiska kärlek beordrat omskolning och internering av ett helt folkslag, nämligen den muslimska minoriteten uigur.

#övervakning #kina #kameraövervakning #buggning #likgiltighetsuger