KÄRA GUD (UTAN FÖRHUD)

21.04.2018

Häromdagen kunde vi läsa om att Island överväger att förbjuda omskärelse av pojkar; https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6932522 Omskärelse av flickor är förbjudet sedan 2005. Argumentet från isländsk sida är att omskärelse är ett brott mot FNs barnkonvention.

Genast ryckte de religiösa företrädarna ut och kände sig så kränkta att de påstod att vare sig muslimer eller judar längre skulle vara välkomna på Island. Islands biskop gick så långt att hon menade att ett omskärelseförbud skulle vara samma sak som att göra vissa religioner kriminella.

För egen del har jag lite svårt att förstå upprördheten. Såväl Koranen som Bibeln innehåller mängder av företeelser som vi knappast skulle anse acceptabla i dagens samhälle, men som säkerligen ansågs vara god sed på den tid då de skrevs. Exempelvis är det väl få som idag förespråkar dödsstraff för att en person arbetar och samlar ved på vilodagen, eller anser det vara i sin ordning att ta slavar eller att hugga huvudet av dem som inte delar ens tro. Det kallas utveckling och framsteg. Vad är problemet med det? Eller vill de religiösa stanna tiden likt Amish-folket i USA?

Om mina föräldrar idag kom och krävde att jag som medelålders man skulle omskära mig, hade alla tyckt det var en konstig fråga och dessutom blivit förvånad om jag accepterade. Jag kan lugnt påstå att jag heller inte accepterat eftersom jag förmodar att evolutionen har format oss till de människor vi är idag. Hade förhuden varit onödig hade vi inte behövt skära bort den. Vi hade fötts utan den. Samma sak med kvinnans klitoris.

Men tydligen är det i sin ordning att dagligen utsätta små bebisar för detta, för det har en gud sagt och det är dessutom tradition.

Jag har inga som helst bekymmer med vuxna människor som frivilligt omskär sig, tatuerar sig eller gör andra förändringar av sin kropp. Jag har däremot ett stort problem med vuxna människor som medvetet skadar sina barn och lämnar dem utan val. Omskär jag (könsstympar) mitt barn idag är det något hon eller han knappast valt själv men jag har valt att de ska leva resten av sitt liv som stympade.

Vem som helst får tro på vad den vill så länge han eller hon låter andra människor - inkluderat barn- vara ifred.

Religionsfrihet är en frihet för mig att tro eller INTE tro på en eller flera gudar. Religionsfrihet kan inte innebära att jag får utsätta mina barn för övergrepp. Möjligen är det frihet för föräldrarna, men knappast för barnet som både blir utsatt för ett övergrepp och knappast kan göra ett moget övervägande om vilken religion han/hon vill tillhöra, än mindre avgöra att han/hon kanske inte vill vara religiös alls.

Om jag idag skulle starta en religion som innebär att alla skulle kapa lillfingerspetsen på sina förstfödda, är jag ganska säker på att alla hade tyckt jag var tokig och ansett att det vore ett stort övergrepp mot barnen.

Så varför är det lagligt med omskärelse av pojkbebisar?

Lillemickesreligionskola 1: Om din gud anser att kvinnan borde vara utan klitoris och mannens penis utan förhud - varför skapade inte guden oss så?

Lillemickesreligionskola 2: Om din gud anser att övergrepp mot barn är bra, kanske du ska överväga att byta gud?

#omskärelse #Island #religionsfrihet #förhud #klitoris