JAG HADE FEL

27.03.2018

Hade någon frågat mig för 25 år sedan om att nästan alla verksamheter mår bra av att konkurrensutsättas hade jag nästan oreserverat svarat JA. Det skulle gälla allt från tågnätet till postverket. Detta är en ståndpunkt jag fått anledning att revidera och i vissa avseende tvingas konstatera att jag hade fel. Samma sak med friskolor. Föräldrarnas fria val att sätta sina barn i vilken religiös friskola som helst är jag numera helt emot. Jag hade fel.

Att erkänna sina misstag tycks emellertid vara utdöende en konstart. Algoritmerna på google och i sociala medier gör att om jag har en uppfattning som är fel, så finns det alltid en tokstolle på internet som ändå bekräftar att min felaktiga uppfattning är rätt.

Sådant kallas i vetenskapliga sammanhang för bekräftelse bias, det vill säga den allmänmänskliga tendensen att söka bekräftelse på sina hypoteser från omvärlden. Sådan bekräftelse bias var förr i vardagliga sammanhang helt ofarlig. Det fanns oftast en klok person i närheten som kunde korrigera genom att hänvisa till vetenskapligt bevisade fakta eller genom ett logiskt och rimligt resonemang.

Problemet nu är att vilka tokstollerier som helst kan få stöd på internet. En förintelseförnekare har exempelvis inga som helst problem att genom att ett par knapptryckningar på Google få stöd för sin snedvridna verklighetsuppfattning. Samma sak med stödet för homeopati och andra helt igenom icke evidensbaserad påstådda fakta. Ingen har längre fel om någonting.

Detta är i verklig mening en livsfarlig utveckling. Om människor använder internet för att hitta stöd för allmän tyckande, istället för att basera sina val på vetenskapligt baserad kunskap, kommer detta att leda oss rakt in i en ny och mörk tidsålder. Ett träsk där ingen någonsin har fel.

Vi har därför alla ett ansvar att återerövra och försvara den objektiva sanningen. Har ingen någonsin fel, då finns heller inget som är rätt och vilket ljus ska då leda oss ur den mörka labyrinten? Såväl Google som sociala medier måste börja ta sitt ansvar i denna fråga - i annat fall leder de oss rakt in i undergången.

Lillemickes Förintelseskola: Krakow är en trevlig och vacker stad i Polen som man kan semestra i. Nära Krakow finns spåren efter Förintelsen. Auschwitz I och Auschwitz II (Birkenau). Det tar lite längre tid än att knappa på Google. Men det är sanningen.

#sanningen #Förintelsen #Auschwitz #Birkenau #internet #facebook #google