INTEGRATION

18.02.2018

Jag har vid ett par tillfällen fått möjligheten att får vara mentor för syriska flyktingar, båda advokater. När dessa båda beskrivit sina liv i Syrien låter det idylliskt. Det är inte riktigt lika specialiserat som i Sverige, utan de flesta advokater är fortfarande allmänpraktiserande.

Detta innebar för mina adepter att de på morgonen begav sig av till domstolen för att processa allt från brottmål till kommersiella tvister och familjerätt. På eftermiddagen gick de hem, umgicks med sin familj, för att framåt 5-6 på eftermiddagen återvända till kontoret för möten fram till 10-tiden på kvällen.

Detta var två lyckliga personer med lyckliga familjer, som tvingades fly till Sverige helt utan egen skuld. Jag hade med största sannolikhet gjort exakt samma sak själv om jag haft möjlighet.

Dessa båda familjer finns nu i Helsingborg. De kan tala svenska, men vill så snabbt som möjligt får ett arbete för att integreras i det svenska samhället - om inte annat så för sina egna barns skull.

Ibland känns det som att vi glömt att det är människor som flytt hit från krigets fasor. Att alla förvandlats till potentiella terrorister, parasiter, skäggbarn, fanatiska muslimer eller bara ett nummer i statistiken. Idag när jag frågade min kurdiske vän om han var muslim såg han alldeles förskräckt ut och svarade ja - "men jag är inte fanatisk, bara en vanlig människa!" Precis som att jag hade förväntat mig att alla muslimer är tokiga terrorister.

Vi får inte glömma att de som kommit hit i de allra flesta fall är människor som oss själva. De vill ha ett bra liv. Arbeta, tjäna pengar, vara nära familj och vänner, bidra till samhället. Hade vi gjort de annorlunda? Förmodligen inte.

Det finns problem med integrationspolitiken, ingen tvekan om det. Men att ens tänka tanken att ta bort eller begränsa rätten till asyl ytterligare är enligt min uppfattning grotesk och helt utan medkänsla. Om vi alla istället för att bygga murar, försöker att hjälpa till att integrera dessa människor, då är jag övertygad om att de flesta av dem istället blir en tillgång.

Lillemickes islamskola: Det finns fanatiska och bokstavstroende muslimer. De finns också helt vanliga muslimer och sekulära muslimer. Majoriteten av muslimerna vill leva ett normalt liv i fred.

#Syrien #flyktingkrisen #integration #asyl #arbete