HUNDRATUSEN TYSKA BÖGAR OCH SKRATTEN SOM TYSTNAR

24.11.2017

Jag har de senaste åren flera gånger i olika sällskap diskuterat frågan om vad man egentligen vågar skämta om. Eller som Fritiof Nilsson Piraten uttrycker det i Tre Terminer " Och om han gjorde sin hjälte till cyklop skulle ändå någon stoppnål känna igen sig själv". Det vill säga, för den som inte är bekant med Fritiof Nilsson Piraten eller ironi, att ibland kvittar det vad man säger för nog tusan är det någon som känner sig kränkt.

Många människor jag talar med uttrycker att de inte längre vågar skämta på samma sätt som förr. Vilket på ett sätt är bra eftersom vi vill leva i ett anständigt samhälle, men på ett annat sätt dåligt -nämligen om vi slutar skratta.

Skulle exempelvis den underbart roliga Hassan-sketchen "Hundratusen tyska bögar" fungera idag, utan att någon kände sig kränkt eller att någon politiskt korrekt vardagspolis skulle rynka på näsan? Jag vet inte.

Min poäng är knappast heller att förespråka homofoba eller, vilket jag i och för sig inte anser Hassan-sketchen är, rasistiska, sexistiska eller andra dåliga skämt där man pekar ut vissa grupper och skrattar åt och inte med dem.

Däremot måste man med kunna skämta om allt. Verkligen allt. Så länge du har värmen och empatin i skrattet.

Det kan ibland finnas ett problem när man ligger på gränsen för vad som är acceptabelt. De bästa skratten kommer i spontana samtal och kommentarer i gränslandet mellan vad som är acceptabelt och inte. Spontanitet innebär nämligen alltid en risk att säga något som man vid närmare eftertanke kanske inte borde ha sagt. Just på grund av att kommentaren är spontan och alltså inte gjord med eftertanke. Kanske efter tre öl eller två glas vin eller en shot eller vid fikan på jobbet.

Men det spontana samtalet får aldrig dö. Den spontana humorn får aldrig dö, blekmager, svart och politisk korrekt.

Visst - det kan gå fel. Be om ursäkt, och var förlåtande. Leta inte anledningar att bli kränkt. Skämta om mig, jag vill skämta om dig- fast med värme och kärlek!

Annars dör vi alla i tristess och, som Elvis Costello sjöng, då är det bättra att - (Alison) "I think somebody better put out the big light"

#hundratusentyskabögar #humor #politisktkorrekt #vigöralltingfelpåettheltunderbartsätt #babycaniholdyou #alison