HERR DYSTERKVIST

28.11.2017

I dagens Helsingborgs Dagblad kan man läsa om SD och deras partistämma som gick av stapeln den gångna helgen, https://www.hd.se/2017-11-27/moa-berglof-hela-sverigedemokraternas-existens-gar-ut-pa-detta  

I artikeln av Moa Berglöf kan man läsa hur partiföreträdare på stämman hävdade att genuspedagogik i förskolan "har medfört katastrofala följder för våra barn", en annan företrädare som anger att de enda som har en naturlig rätt att få bo i Sverige är "vi svenskar", och vill att det ska vara möjligt att dra in medborgarskap för långtidsarbetslösa. Ytterligare en partiföreträdare menade att barn som adopteras av samkönade par utsätts för ett trauma när de växer upp med två mammor eller två pappor. Enligt samma företrädare en säker väg till både identitetsproblem och självmord. Ytterligare en tyckte att människor ska kunna fråntas sitt svenska medborgarskap - också när konsekvensen blir statslöshet. Den som blir statslös sa interneras på obestämd tid; "ingen ska torteras eller dö, men i praktiken inget mer".

Den gemensamma nämnaren för dessa dysterkvistar hos SD (och i vissa andra partier) är att de verkar finna en njutning i att beskriva läget i landet och världen som fullständigt katastrofalt, men om vi bara blir av med "de där", så ska allt bli som förr. Retoriken från 1930-talets Tyskland ekar högt och populismens fana vajar i den dystra, kalla vinden.

Och visst finns det problem idag med både klimat och migration, för få poliser, för få vårdpersonal och lärare. Men problem är till för att lösas, inte gräva ner sig i och skylla på andra. Hur SD exempelvis ska lösa den globala uppvärmningen genom att utvisa flyktingar, som de i och för sig liksom Trump förringar, vet inte jag. Och så länge vi har krig och svält i världen, lär vi dessutom ha folk som flyr.

Och ärligt talat - det var få saker som var bättre förr. I själva verket har människan allt sedan Upplysningstiden rört sig framåt så att det för oss människor aldrig varit så bra som det är nu - fattigdom, undernäring och barnadödlighet minskar i en makalös takt. Risken för att en människa ska dö i krig eller naturkatastrof är mindre nu än någonsin tidigare.

Så sluta lyssna på Herr Dysterkvist. Rösta inte på Herr Dysterkvist. Han är bara sur och gnällig och tror att det var bättre förr när folk gick i folkdräkt spelade varpa.

Jag vill inte spela varpa och gå i folkdräkt. Jag gillar att äta falafel, gå i Levis-jeans och spela fotboll. Jag älskar att vi tillåter samkönade äktenskap, att vi jobbar för djurens rättigheter och att vi jobbar stenhårt för att göra samhället fossilfritt.

Så för er som vill tro på framtiden istället för en dystopisk apokalyps; - Lyssna istället på politiker som har en tro på att kunna förändra, att göra saker bättre, att reformera utan att falla i fällan att hänga ut samhällets svagaste grupper eller hemfalla åt rasism. När får vi en ny svensk motsvarighet till Frankrikes Emmanuel Macron? En person som kan entusiasmera och engagera och peka ut vägen in i framtiden? Den personen i det partiet ska jag lyssna på och rösta på! Dysterkvistarna sågar jag av och glömmer.

#sd #sverigedemokraterna #populism #herrdysterkvist