HEJHEJ – TREVLIG HELG! (OCH MÅNDAGSTERRORISTER MED EN PINNE)

21.03.2019

Med jämna mellanrum träffar jag på så kallade "måndags-junkies" eller "vecko-knarkare" som de stolt kallar sig själva. Oftast finns de på sociala medier där de stolt skriker ut sitt budskap om vilka fantastiska människor de är som älskar måndagar men nästan blir lite ledsna när helgen närmar sig. De har alltid ett gäng följare som tjoar inspirerat åt sina idoler.

Jag vet inte om måndagsterroristerna är födda med en pinne i r##ven, eller om deras föräldrar stuckit in den under uppväxten eller om de råkat sätta sig på pinnen av misstag

Jag vet inte alls hur dessa människor fungerar och ibland undrar jag om de på fredagarna säger till sina kollegor typ "Beklagar helgen", "Åh- vilken lördagsångest jag har" eller "Åh, jag önskar det var måndag varje dag". Jag vill inte ens tänka på vilka uttryck de använder inför långhelger eller semestrar men å andra sidan vilken glädje de har när den förhatliga semestern, julen, påsken etc. är över.

Kanske är måndagsterroristerna de perfekta medborgarna. De som inte gillar att dagdrömma eller lata sig, gå på fest, bli fulla och dansa, hångla, umgås med familj och vänner eller träna. De som bara vill jobba. Jobba, jobba och jobba. Tänk att ha det roligare på måndagsmorgonen när man sätter tänderna i till exempel ett utvecklingssamtal med en omotiverad medarbetare, än på en fest! Inte utan att man blir lite avundsjuk på dessa fantastiska människor.

Jag tycker om mitt arbete. Skulle faktiskt inte frivilligt byta till något annat. Nästan alltid kul och inspirerande och jag har förmånen att få hjälpa människor och företag. Men jag tycker också det är ganska skönt när det är fredag. Ibland kan jag till och med bli lite ledsen när helgen eller semestern börja närma sig slutet. Förmodligen är jag därför en förtappad och dålig människa.

Utanför vår lokala affär Hemköp, står det ibland en kroniskt glad, halvt tandlös man och säljer hemlösas tidning, Faktum. Hans svenska är lite bristfällig, men en sak kan han - hur man ska hälsa för att göra människor glada. Alltid - oavsett väder och årstid - skiner han med hela sitt tandlösa ansikte och frågar hur det är. Och oavsett om jag köpt tidningen eller inte säger han alltid lika glatt, oavsett om jag kommer eller går; -"Hej, hej - trevlig helg"

Jag vet inte vad Faktum-säljaren heter - men en sak vet jag. Han känns väldigt mycket mer mänsklig än alla hurtfriska "måndagsjunkies" och "vecko-knarkare", och andra måndagsterrorister.

Hejhej - trevlig helg!

Lillemickes fredags- och Iggy Pop-skola:

(When) things get too straight, I can't bear it

I feel stuck, stuck on a pin

I'm trying to break in, oh, I know it's not for me

But the sight of it all, makes me sad and ill

That's when I want- Some Weird Sin

Some weird sin - just to relax with

Yeah, some dumb, weird sin for a while anyway,

with my head on the ledge,

That's what you get out on the edge

Some Weird Sin

#fredag #trevlighelg #iggypop #someweirdsin #likgiltighetsuger