GRÖNA SMÅ ÄPPLEN

23.03.2018

I en tid när religiösa människor antingen känner sig kränkta över att det får förekomma böneutrop från en eller annan minaret, eller möjligen kränkta över att det inte får förekomma böneutrop från en eller annan minaret, vill jag blygsamt försöka påminna om lite fakta.

Det är inte sant att vare sig judendom, kristendom eller islam är särskilt fredsälskande. Deras gemensamme gud är en ganska obehaglig typ. Till alla som nu vaknar till av upphetsning över en sådan hädelse vill jag rikta en uppmaning - läs Gamla och Nya Testamentet samt Koranen. Mycket hat -eller hur? Samma gud - eller hur?

Livet på jorden i form av encelliga organismer uppstod enligt nuvarande kunskaper för cirka fyra miljarder år sedan. Från dessa encelliga organismer härstammar vi alla, djur och växter. Häftigt att tänka att jag har släktskap med maskrosen i gräsmattan, lejonet på savannen, blomkålen i gratängen och råttan i avloppet! Denna kunskap fyller mig med vördnad för allt som lever. Vi hör ihop!

För ungefär 190 miljoner år sedan uppstod de första däggdjuren och de första primaterna för ungefär 15 miljoner år sedan. Homo sapiens, det vill säga den moderna människan, uppstod för ungefär 300.000 år sedan och har samma anfader som både gorillor och schimpanser. Evolutionen är bevisad. Människans historia är kort, även om den är betydligt längre än vad som framgår av Bibeln och Koranen.

Vi kan också bevisa att det är människan som uppfunnit penicillin, vaccin, en mängd mediciner och operationer för att bota sjukdomar och smärtstillande mediciner. Människan har dessutom genom bland annat växtförädling minskat svälten i världen och genom teknisk utveckling möjliggjort att människor i realtid kan tala med och se människor på andra sidan jorden i realtid. Vi kan flyga. Till och med till andra planeter. Inget av detta har gud gjort. Inte heller gröna små äpplen har gud fixat (som Monica Zetterlunds underbara röst sjöng om redan på 1960-talet) - det gjorde människor genom växtförädling.

Så vad bråkar ni om? Klingklong varje söndag och/eller en arabisktalande sportkommentator varje fredag i Växjö?

Människor - lugna ner er. Den där snubben ni bråkar om finns inte. Ta in det i hjärnan och börja leva istället för att bråka om en osynlig snubbe som inte gjort någon något gott. Ni har typ bara en chans att leva - så bättre glad och lycklig än hatisk och bitter. Eller?

GUDS ORD: - "Vissa troende menar att jag inte bryr mig tillräckligt mycket om människorna på jorden. Det är helt fel. Jag bryr mig INTE ÖVER HUVUD TAGET."

Alltså - det är upp till oss människor att skapa en värld där så många som möjligt är så lyckliga som möjligt. Det är därför god moral är viktig. Inte någon straffande låtsaspappa i himlen som ändå inte bryr sig. För låtsaspappa i himlen är på låtsas. Vi är på riktigt. Det är vi som kan skapa den goda världen. Inte gud. Inte tomten. Inte älvorna i skogen

#gud #allah #jhvh #ateism #evolutionen #koranen #bibeln #grönasmåäpplen #monicazetterlund