GRISEN SKRIKER

15.12.2017

Grisen skriker var ett punkband från Stockholm som var aktiva i slutet av 1970-talet. Namnet som på den tiden ansågs lite apart har plötsligt återigen blivit aktuellt för den som följer Svt:s Aktuellt, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/grisar-gasas-infor-slakt (OBS! jag vill varna alla djurvänner med en skinka eller korv på tungan för starka bilder).

Så här i julbordstider vill jag såklart inte att mina medmänniskor ska sätta julkorven i vrångstrupen, skinkan hamna i blindtarmen, drabbas av blodkorvsförstoppning eller baconförkalkning i ådrorna. Jag vill inte ens att någon ska få ångest över det man äter. Fast grisen skriker. Fortfarande.

Nej jag är inte vegan. Inte ens militant.

Fast när jag såg bilderna på Aktuellt igår, när grisar under stark dödsångest gasas med sur koldioxid brännande i lungorna för att sedan slaktas - då har jag ätit min sista tamgris fram till dess jag vet att den gris jag äter slaktas på ett bättre sätt. På morgondagens julbord blir det endast sill, lax, kål, frukt, ÖL och SNAPS, KRAMAR och UNDERBARA VÄNNER - vännerna tänker jag dock inte äta upp.

Jag har under några år endast köpt vildsvin och griskött från tamgris från en närbelägen gård där djuren har det bra när de lever. Fast nu förstår jag att även dessa tamgrisar slaktas under vidriga former.

Men vadå? Lejonen äter ju zebror och zebrorna har ångest i den kampen. Vargar äter älgar och norrlänningarnas får. Dessa djur har förmodligen också ångest innan döden.

Jo, lejon- vargargumentet fungerar ju såklart mot ett annat rovdjur som inte har något annat val. Men vargars och lejons metabolism är anpassad för en köttdiet. Vargar och lejon kan inte reflektera och har inte empati med andra arter. Människan är emellertid inget utpräglat rovdjur. Vi kan leva på grönsaker och en mindre del kött och fisk. Vår hjärna ger oss en möjlighet till reflektion, empati och fantasi. Det är vår hjärna som skiljer oss från övriga däggdjur. Inte skräcken. Inte dödsångesten. Den är densamma.

Många av oss har husdjur. Tror vi hunden, hästen, katten, marsvinet saknar känslor? Knappast. Skulle vi utsätta våra husdjur för en liknande plåga? Knappast om vi inte är psykopater.

Inför döden har vi alla samma ångest. Samma skräck. Alla djur. Människan är ett djur. Vi har samma förfader som grisarna om vi går tillräckligt många miljoner år tillbaka i tiden. Grisarna är inte lika smarta som oss. Men det är kanske inte din kusin eller ditt syskon heller? Du, jag, grisen, kusinen, syskonet känner emellertid samma dödsångest.

Det finns alternativ, även om det kostar. Slakt på gården under värdiga former. Det kanske inte är någon mänsklig rättighet att äta en 250 grams fläskfilé varje grillhelg?

Dagens tips: I söndags åt jag i Stockholm en Blomkålsstek (lät häftigare på restaurangen i Stockholm Roasted Cauliflower Steak). Ett glas rött till och grymt vad jag mådde bra på den!

#Grisen skriker #slakt #julbord #blomkålsstek #CauliflowerSteak #öl #snaps #bäsk