GOD ONLY KNOWS

12.01.2018

Jag blir ganska ofta, med rätta, anklagad för att jag skämtar om religioner och religiösa människor och att jag har en nedlåtande ton mot religiösa människor och deras tro. Mina skämt och ironier över religiösa företeelser bottnar förmodligen i något slags revanschlust över att jag först i medelåldern reflekterade över Guds existens. Dumt av mig, men jag tänkte inte på Gud. Hen fanns liksom inte i mitt liv trots att jag är döpt, konfirmerad, gift och mina barn är döpta.

Gud fanns inte i mitt liv förrän jag satt på en begravning för sex år sedan och konstaterade att ingen gud finns. Bara luft, sämre än Barbapappa och en plastpappa. Prästen var dessutom usel. Hoppla - jag satt plötsligt med ratten till mitt eget liv.

Det finns tur och otur med gener, tur och otur med socialt arv, med att bli född som fattig eller rik, få cancer eller inte, trilla i gatan och överleva, få en tegelsten i skallen, född i en viss världsdel eller med en viss hudfärg och miljontals olika möjligheter och uppförsbackar som människor och alla andra varelser föds till. Vi har fått varsitt liv att ansvara för, men vi har väldigt olika förutsättningar.

Olika förutsättningar, tur och otur, innebär emellertid inte ansvarslöshet. Var och en har fortfarande ett eget ansvar att göra sitt bästa för att livet, med de förutsättningar var och en fått, ska bli så bra som möjligt. Ser prognosen för ett bra liv dålig ut har jag inga moraliska betänkligheter över människor som tar livet av sig själv. Men lägg dig inte i soffan med en påse chips och en box vin och tyck synd om dig själv med ångest.

Gud finns inte. Det är min övertygelse och bevisbördan ligger på de som tror att Gud finns. Ditt liv finns däremot. Känn på det. Ticktackticktack. Varje sekund kommer du en sekund närmre döden. Så tänk. Agera.

Jag kan se magin i spindelnätet i motljus i skogen på våren.

Jag kan se magin i havets vågor och solnedgången.

Jag kan se magin i vårens första vitsippor.

Jag hör magin i musiken.

Jag kan se magin i hur en fattig pensionärstant utanför Systembolaget av omsorg lämnar en slant till en ännu fattigare tiggare.

Jag kan se magin i snöfallet.

Jag känner magin när jag på söndagsmorgnar spelar fotboll med samma gubbar jag spelat fotboll med i långt över ett decennium.

Jag kan känna magin i fikarummet på jobbet.

Jag älskar magin när jag tränar ungdomar i fotboll - KÄRLEK!

Jag älskar att kramas och dansa med mina bästa vänner - KÄRLEK!

Jag älskar min fru. Jag älskar mina barn. Jag älskar mina vänner. KÄRLEK!

Och.

Jag är inte religiös och inget du säger kommer förmodligen att övertyga mig om du inte presenterar mig för den helige ande i egen hög ande. Du är religiös och inget jag säger kommer förmodligen att övertyga dig om att Gud inte finns.

Emellertid.

Låt oss tillsammans, troende eller otrogna, njuta av kärlek, av havets vågor och solnedgången, av hur en människa visar kärlek till en annan, av diskussioner med lyssnande människor, av musik, av dans, av arbete, av vänner, av magin att se spindelväv i ett motljus i vårregnet - Whenever God shines his light........ Låt oss omfamna vetenskapliga framsteg som gör att vi kan leva längre, att vi kan få bättre liv, att våra barn får ett bättre liv än vi haft. Låt oss tillsammans omfamna vad vi kan göra tillsammans.

Lillemickes kommunistskola: Var det egentligen så smart att skicka många människor ur den mest begåvade delen av Sovjets befolkning till Sibirien och ta livet av dem, när Sovjet egentligen ville vinna kalla kriget?

Diskutera gärna i demokratiska smågrupper över en fika.

#beachboys #vanmorrison #godonlyknows #whenevergodshineshislightonme #lillemickeskommunistskola