GLADA TANTER MED VITVINSBOXAR

04.04.2018

Att sticka ut hakan och därmed riskera en smäll på käften, är väl inget de flesta förknippar med glada tanter. Inte jag heller. Men det är det jag ska göra nu.

Idag på lunchen mötte jag två glada tanter i yngre ålderdomen med varsin vitvinsbox i ena handen och varsin kasse med böcker från Akademibokhandeln i den andra. Tanterna promenerade i rask takt glatt diskuterade sina fynd i bokhandeln. Tänk att två tanter kan fylla mig med sådan glädje. Än finns hopp för världen!

Jag blir nämligen bekymrad nästan varje gång jag sätter på tv:n och förutom nyheter och någon enstaka bra film eller dokumentär, så handlar allt på skärmen om unga människor som har sex på en strand, feta människor som svettiga förnedras för att gå ner i vikt, någon fånig serie om ett debilt sällskap, idioter som åker kälke i älgbajs och liknande.

De som läser detta kan då möjligen tycka att jag inte borde bry mig. Det är ju ingen som tvingar mig att titta på detta mentala mög. Helt rätt. Jag tittar inte på det. Men det som bekymrar mig är att väldigt många andra människor rimligtvis måste göra det, istället för att läsa böcker eller tidningar. På detta sätt ökar fördumningen i samhället, vilket på sikt riskerar drabba också mig. Det tycks ju inte ha varit den intellektuella reserven som röstade fram exempelvis Trump. Presidenten själv tycks ju inte heller i onödan läsa något som är längre än ett Twitter-inlägg.

Så jo. Jag bryr mig. Inte om mig själv, för jag är snart själv i den yngre ålderdomen. Men jag oroar mig för kommande generationer. För det som hände i USA, kan givetvis hända här.

Så därför hyllar jag idag två svenska tanter med böcker och vinbox i vårsolen. Låt de läsande tanterna visa vägen in i framtiden och ta tillbaka läslusten och kunskapen!

Lillemickes vin- och bokskola: Den som dricker för mycket vitt vin och läser en bok kan dra nytta av boken två gånger.

Och för den som möjligen undrar. Nej, det är ingen tant på bilden. Det är jag.

#tanter #vin #böcker #vinboxar