FRYSSKÅPSIDIOTI OCH NÄSSELSOPPSÄTANDE HIPSTERS

25.10.2017

För fem år sedan köpte vi ny kyl och frys hos en av de mindre, lokala vitvaruhandlarna i Helsingborg.

Som någorlunda medvetna konsumenter frågade vi vitvaruhandlaren vilket som var mest prisvärt. Säljaren menade att ett av de lite mera kända märkena på marknaden var bäst eftersom det inte fanns någon risk att detta skulle försvinna och att det därför skulle gå att hitta reservdelar. Vi kan kalla märket Elektro Helios. Inte det dyraste, inte det billigaste, utan svenskt och "lagom" på alla sätt.

Både kyl och frys går utmärkt och det känns som att båda produkterna skulle hålla minst 20 år till. Dock hände det att handtaget på frysen gick av häromdagen. Jag ringde därför upp tillverkaren och ville snällt köpa ett nytt handtag. Gick inte. Tillverkningen upphört.

Jag gav mig inte för detta, utan fortsatte surfa runt och hittade ett företag som var specialiserade på reservdelar för kyl och frys. Gick inte. Tillverkningen upphört.

Så nu ska vi köpa ny kyl och frys. För ett handtag i plast. Jag kan, även om det ofta är svårt, acceptera att vissa saker inte är meningsfulla att reparera eftersom det blir för dyrt. Men att kassera fullt fungerade vitvaror från en tillverkare som enligt sin hemsida vill att deras produkter ska vara del av ett hållbart samhälle, är minst sagt upprörande; (We want our products, services and production to be part of a sustainable society), https://www.electroluxgroup.com/en/environmental-policy-697/ Jag är ingen nässelsoppsätande hipster i manchesterbyxor och näbbskor, men jag blir frustrerad eftersom jag av omsorg om kommande generationer trots allt försöker att minska min klimatpåverkan. Idioti.

#elektrohelios #elektrolux #frysskåp