FRÅN MITTENKILLE TILL KANTGUBBE

28.08.2018

Ibland går utvecklingen, eller möjligen invecklingen, fort. Såsom den har gjort från det att SD var ett udda parti med politiskt icke korrekta åsikter, till nu då alla politiker skyndar efter Åkesson och helst vill göra som honom. Inget kan väl vara mer politiskt korrekt numera än att klaga på invandring och integration, tala om att inskränka människors frihet med kameraövervakning, hårdare straff trots att det inte finns någon forskning som visar att det skulle minska brottsligheten, anse alla möjliga förslag som syftar till att minska den globala uppvärmningen som fel och så vidare. Dessutom tycks 30 procent av svenskarna vara beredda att rösta på partier som vill lämna EU. Har vi glömt att det var frihandel som i stor utsträckning bidragit till vårt välstånd? Har vi glömt varför EU genom Kol- och Stålunionen bildades från början?

Så jag som trott att jag är en typisk politisk mittenkille, har plötsligt blivit en kantgubbe - hur gick det till?

Även jag inser att vi inte kunde fortsätta att ta emot flyktingar i samma utsträckning som 2015, men varför skulle vi gå ifrån en visserligen orealistisk men medmänsklig politik till en omänsklig? Varför kan vi inte förbättra integrationen och åtminstone försöka återuppta en medmänsklig men realistisk flyktingpolitik? Inte som 2015, men vi behöver väl inte lägga oss på EU:s miniminivå och hänga med Danmark?

Många i min generation har läst George Orwells roman 1984. Den romanens skräckvälde med en storebror som följer dig vart du går, sågs fram till för några år sedan som något fruktansvärt. Nu vill plötsligt samtliga partier ge polisen obegränsade möjligheter till kameraövervakning, vilt applåderade av allmänheten. Hur gick det till?

När jag läste juridik var fortfarande ambitionen att rehabilitera den dömde - men nu skriker var och varannan efter hårdare straff utan att det finns något vetenskapligt stöd för att det minskar brottsligheten. Vad är då poängen?

Alla politiker utom de från SD synes dessutom vara överens om klimatförändringarna, men varför är det nästan bara vänstern som lägger offensiva miljöförslag. Varför finns det inget knallgrönt, frihandelsinriktat och socialliberalt parti?

Jag vet inte vad som hänt, men det känns som att jag som liberal hamnar närmare och närmare kanten. Det känns inte bra. Jag tror inte att jag flyttat mig särskilt mycket i någon av dessa frågor de senaste åren. Alltså har något annat hänt. Jag är emellertid säker på att jag själv och många med mig tänker stå kvar. Vi älskar frihet, förnuft, fred, frihandel och medmänsklighet.

#liberalism #frihandel #miljö #migration #humanism #kärlek #likgiltighetsuger #standupforeurope