FOTBOLLEN OCH SAMHÄLLET

08.04.2018

Jag är ingen typisk fotbollssupporter - men fotboll är bland det bästa jag vet.

Min egen karriär var blygsam och jag slutade redan tidigt i ungdomsåren. Efter korpspel och oldboys senare i livet, har jag nu spelat flest år med ett kompisgäng här i Helsingborg. Vi har sedan länge passerat 10 år tillsammans på söndagar på en sliten plan, året runt. Unga, gamla, bra, mindre bra men alla med glimten i ögat och vi är där för att det är kul. Jag har aldrig gått därifrån utan att ha fått några bra skratt.

Flest timmar med fotbollen har jag ägnat som tränare i tre olika barn- och ungdomslag. Fantastiska år, fantastiska killar och tjejer, fantastiska träningar i solnedgång med 20 plusgrader, svinkalla och blöta träningar, men nästan alltid kul. Det är något extra med att arbeta med unga människor och se dem växa upp från små knattar som knappt orkar sparka till bollen, till nästan vuxna där jag själv helst undviker att stå i mål av risk för att få bollen på mig....

Jag är emellertid en typisk fotbollssupporter på ett annat sätt - jag hyser inget hat till något annat lag, utan bara kärlek till fotbollen.

I den stad jag numera lever i är jag lite annorlunda eftersom jag innan vi flyttade hit hann uppleva flera SM-guld med Malmö FF, och nu hunnit uppleva att guldet varit Helsingborg och sedan tillbaka till Malmö. Jag är en konstig hybrid som blir lika glad när HIF vinner (numera i Superettan) som när MFF vinner (vilket MFF gjort för det mesta de senaste åren).

Den enda gången jag skäms lite för att jag tycker om fotboll är när jag ser supporterskaror slåss med varandra. Eller när klacken skriker "HATA" eller andra idiotier. Eller när det krävs stora polisinsatser för att stävja hatande och debila och dreglande fegisar som drar runt i stora skaror och förstör.

Idag är det hemmapremiär för HIF och jag ska givetvis till Olympia. Jag hoppas verkligen att det inte händer något tråkigt. Men om det händer, vill jag ändå be alla som inte tycker om fotboll lika mycket som jag, att ha lite överseende. Jag vet inte vad polisinsatserna kostar, men kom ihåg att fotbollen ger tillbaka också till dig som inte gillar fotboll. Bara svensk elitfotboll bidrar med cirka 775 miljoner kronor enligt en beräkning som gjorts av revisionsfirman EY (Fotbollens sociala arbete - så mycket bidrar fotbollen med varje år, Dagens Nyheter, 2018-04-03 av Nils Palmgren). Det fotbollen bidrar med är hälsa och välbefinnande av själva idrottandet, anställa människor som hamnat utanför arbetsmarknaden, ideella insatser av ledare. Och då pratar vi bara elitklubbarna. Skulle vi inkludera småklubbarna blir bidragen tillbaka till samhället sannolikt betydligt mycket mer.

Så om det någon gång under säsongen skulle bli fel så är det inget jag försvarar. Idioterna måste bort. Men om det går fel så försök tänka att fotbollen betalar tillbaka i gemenskap och ökad hälsa.

Lillemickes fotbollskola: Fotboll är en lek. Vi leker för att ha kul. Vi vill vinna - men inte till vilket pris som helst.

#Fotboll #HIF #MFF #Olympia #hemmapremiär