DU LJUSA FRAMTID

08.09.2018

Det har varit en lite märklig upplevelse att följa årets valrörelse på det sättet att alla politiker, även regeringspartierna, tävlat om att beskriva alla tings jävlighet som drabbar oss och riskerar att drabba oss. Det kan gälla allt från integration och gängkriminalitet till global uppvärmning och sjukvårdsköer. Jag förringar knappast något av dessa problem, allra minst klimatfrågan som är den fråga jag själv är mest bekymrad för. Men samtidigt kan det vara värt att påminna lite om den värld vi lever i.

Allt är bättre nu än vad det var för 300 år sedan. Det vill säga ungefär fyra liv sedan med nuvarande medellivslängd i Sverige. Oj, vad fort det gick!

Det var inte bättre förr. I själva verket har det för oss människor aldrig varit så bra som det är nu - fattigdom, undernäring och barnadödlighet minskar i en fantastisk takt. Risken för att en människa ska dö i krig eller naturkatastrof är mindre nu än någonsin tidigare. Den positiva utveckling som påbörjades på upplysningstiden under 1600- och 1700-talen när man började undersöka världen med hjälp av vetenskap istället för att nöja sig med religioner, traditioner och skrock, har fortsatt i en otroligt snabb takt. Allt talar tillika för att den utvecklingen kan fortsätta om vi vill att den ska fortsätta.

Dessutom har vi i vart fall i Västeuropa redan lyckats uppnå det goda livet för en stor del, kanske till och med den större delen, av befolkningen.

Det finns utmaningar, det förnekar jag inte, men kanske borde vi ibland våga titta bakåt för att med större tillförsikt våga se framåt. Tänk bara vilka fantastiska framsteg vi gjort för människors hälsa och frihet sedan andra världskriget. Betänk att vi lyckades lösa 1980-talets stora miljöskräck avseende ozonlagret. Uppfatta hur underbart vi har det i Europa som kan åka nästan helt fritt mellan Europas alla vackra länder.

Så upp med smilbanden! Idag är det lördag och party! Imorgon är det söndag och demokratiparty! Och själv ska jag gå upp på måndag med tillförsikt eftersom jag har ett arbete att gå till och jag har dessutom förmånen att få vara frisk!

Det finns inte ett enda parti vars politik jag kan ställa upp på till 100 procent. Men det finns bättre och sämre. Så imorgon ska jag rösta för individens frihet, för öppenhet, frihandel, internationella samarbeten, välstånd, jämlikhet och för framtida generationer. Så många som möjligt så länge som möjligt så lyckliga som möjligt. Kärlek!

Lillemickes demokratiskola: Demokratin är inte perfekt, men alla alternativ är sämre.

#val2018 #likgiltighetsuger #demokrati