DÖDENS FÄLT – EN BLOGG OM VARFÖR VI SKA VÄRNA DEMOKRATIN

15.07.2018

Winston Churchill påstås en gång ha uttalat att "Det har sagts att demokrati är den sämsta styrelseformen som har prövats, bortsett från alla andra former som har prövats genom tiderna."

Churchill hade sannolikt helt rätt. Det finns inte enda perfekt demokrati i hela världen. Men innan den förkastas, bör alternativen betänkas.

Ibland kan olika lobbyorganisationer få allt för stort inflytande i en demokrati, såsom vapenlobbyn i USA med National Rifle Association, NRA, i spetsen. Ibland väljer vi in personer till riksdagen som visar sig vara inkompetenta klåpare eller korrumperade. Andra gånger luras vi rösta på populister. De problem jag nämner är bara några exempel, och långt många fler problem hade helt säkert kunna radas upp.

Men vad är alternativen? Diktatur? Upplyst despot? Kungen?

Och varför söker sig alla flyktingar om de kan alltid till demokratier och inte till diktaturer?

För mig är svaret uppenbart. Trots alla brister i demokratin finns det inga bättre alternativ. Är vi missnöjda med våra politiker - och det är vi ju uppriktigt sagt nästan alltid - så kan vi engagera oss själva eller åtminstone rösta på någon annan. Hade människorna i Kambodja kunnat rösta bort Röda Khmererna är jag helt övertygad om att de gjort det. Samma sak med Mao, Stalin, Castro, Franco, Pinochet och Hitler. Problemet för de människorna var att de inte kunde rösta bort sina grymma styrande.

Det är därför vi måste stå upp mot antidemokratiska krafter som nazister, fascister och kommunister. Tar de över, lär de inte lämna frivilligt. Det är bland annat därför Trumps vänslande med Putin och hat mot medierna är rejält oroande. Det är därför det är vår skyldighet att rösta emot partier som i modern tid verkat i odemokratiska miljöer. Det är därför demokrati är bland det enskilt viktigaste för människors samlade lycka.

#demokrati #val2018 #likgiltighetsuger