DET VAR HÅRDA BUD SADE MOSES NÄR HAN TAPPAT STENTAVLORNA PÅ TÅRNA – EN BLOGG OM BESINNING

18.06.2018

För inte så länge sedan hade jag en tro på att de flesta politiker ville något gott med sin politiska gärning. Även om olika politiska grenar har olika medel för att nå till ett bättre samhälle för alla, var det ändå målet om ett bättre samhälle för alla jag i grunden trodde var skälet till att en människa engagerar sig politiskt. Så många lyckliga som möjligt så länge som möjligt.

För mig är detta lyckobegrepp synonymt med rättssäkerhet, demokrati, frihet, trygghet och ett någorlunda jämlikt samhälle där klyftorna inte tillåts bli för stora mellan människor. Men det är också ett samhälle som tar ett långsiktigt ansvar både för oss som är medborgare idag, och kommande generationer, för djur och för vår miljö, vårt välstånd.

Nu undrar jag om något ändrats eller om jag haft fel hela tiden. Skälet till mina funderingar är hur den politiska debatten för närvarande förs.

Under ett par år nu har politiker från nästan alla politiska tillhörigheter tjatat om högre straff. Detta trots att det saknas vetenskapligt stöd för att brottsligheten minskar med högre straff. En bra jämförelse är USA där straffen är betydligt högre än i Sverige, men där också brottsligheten är högre. Vad vinner vi då på högre straff? Inte blir det fler lyckliga i alla fall. Sanningen är nog snarare den att utan poliser har det ingen som helst betydelse med höga straff, snarare tvärt om. För mig verkar det finnas ett betydligt högre samband mellan ökade klyftor i samhället och ökad brottslighet. Poängen är att jag inte vet och rent generellt borde politiker tänka sig för och invänta forskningsresultat innan de beslutar om strängare straff för sina medborgare. Har de strängare straffen kanske till och med motsatt effekt låter det direkt dumt att besluta om det. Men just nu är det som om nästan alla politiker ryckts med i en allmän yra av testosteron där den ena tocken efter den andra ska visa sig vara hårdast.

Samma sak med övervakning. Plötsligt anser en majoritet av politikerna, även de som kallar sig liberaler, att polisen ska ha obegränsade möjligheter att kameraövervaka eftersom de "i grunden litar på polisen". Jag litar också oftast på polisen, men den som påstår att ingen myndighet ibland missbrukar sin makt och att det inte finns oskyldigt dömda i svenska fängelser, den personen är antingen oerhört naiv eller bara dum och oinformerad Välj själva.

Och nu senast i tisdags den 12 juni, läste jag i HD/SDS att det dessutom finns en majoritet för så kallade kronvittnen. Jag tackar. Så om jag skvallrar på dig, sant eller osant, så ska jag komma undan straff.

"- Fler kriminella kommer att åka fast" säger Morgan Johansson till HD/SDS och får medhåll av den senaste lille tuffingen Ulf Kristersson. Men är det ingen som ser risker för rättssäkerheten? Om jag riskerar åka dit för knarksmuggling men kan bli fri om jag skvallrar på en oskyldig, är det någon som tror ett sådant system är riskfritt? Är målet bara att få fler i fängelse kanske vi ska införa tortyr igen? STASI i gamla Östtyskland, Gestapo i Hitlertyskland, KGB Sovjet, Röda Khmererna i Kambodja, kinesiska polisen, Castro - alla hade varit stolta över debatten i svensk politik för närvarande. Det kanske borde få er att tänka efter?

Kära politiker, nu är det väl ändå dags att ni besinnar er. Er uppgift är inte att minska frihet och lycka i samhället. Snarare tvärtom. Tvinga inte in oss i ett system vi sedan inte kan komma ur. Demokratin är sårbar och kräver fria medborgare med fria tankar. Inte kameraövervakade nickedockor.

Lillemickes liberalskola: En som är för obegränsad kameraövervakning är inte liberal. Eller ska vi kalla Saudi Arabien för en demokrati också? Det är ungefär lika dumt.

#besinning #kameraövervakning #kronvittnen #frihet #STASI #kgb #Gestapo #moses