DEN RÄTTE OCH DEN RÄTTA OCH LIVSLÅNG KÄRLEK

02.04.2018

De som känner mig vet att jag är minst sagt skeptisk till magi.

Många människor drar då den märkliga slutsatsen att mitt liv på något vis skulle vara fattigare. Att jag saknar något som troende och mystiker har.

Men det finns ju biologi och kemi istället där ni tror på magi. Kemi, biologi och matematik fyller mig med en enorm känsla av tacksamhet att få leva eftersom oddsen var minst sagt dåliga från början. Tänk kedjan från den gemensamma molekyl vi delar med växter och djur, fram till idag. Vad är det som gjorde att just mina gener levde vidare genom generationerna, vilken otrolig slump att just det ägget och den spermien skulle bli jag! Oddsen på den! Sådana tankar om min egen existens förundrar mig. Det behövs ingen magi för det.

Eller som detta med kärlek. Alla som någon gång läst en bok, sett på teater eller film vet att en av de frågor vi moderna människor brottats med är frågan om den eviga kärleken. Frågan om den rätte eller rätta - finns den där människan?

Om vi bortser från magi kan med viss självklarhet konstateras att det vid varje givet ögonblick måste finnas den bäst lämpade partnern för var och en, även om ingen exakt designats för just mig eller dig. Men med snart åtta miljarder människor på jorden förstår vi samtidigt att möjligheten att träffa just den person som är absolut bäst för mig är matematiskt nästan omöjlig. Inte ens om vi begränsar oss till bara Sveriges vuxna befolkning talar matematiken för att särskilt många av oss har träffat den rätte eller den rätta.

Ändå är det många av oss som vet exakt vad jag menar när jag beskriver känslan av att vara kär och nyförälskad. Fjärilar i magen. Energi. Ligga nära. Bara vara. Men det är inte magi utan kemi. Dopamin som ger den där härliga känslan av energi och att älska. Det blir väl inte sämre för det?

Men alla som haft den där grymt härliga känslan i kroppen vet att den också försvinner efter ett tag. Det är då vi oftast har ett val. Jag skriver oftast, för det gäller såklart inte alla och särskilt inte kvinnor som lever med kvinnomisshandlare. Men vi andra.

Vi har ett val att visa vår partner kärlek. Vi har ett val att förlåta. Vi har ett val att rätta till om något blir fel. Vi har ett val att lyssna. Vi har ett val att se tillbaka på foton och se hur snygga vi var när vi träffades. För de val för kärlek vi gör idag, är den kärlek vi får leva med imorgon. Livslång kärlek finns, men bara om vi vill och arbetar för den.

Snyggemickes kärleksskola: Kärlek är ömsesidig. Annars är det ingen kärlek.

#kärlek #älska #denrätte #denrätta #dopamin #fysiskattraktion