DE INBILLAT FÖRNUFTIGA

09.06.2018

Det här är texten som jag hoppats slippa skriva. Men när en djurätare indirekt påstår att så gott som alla vegetarianer och veganer är outbildade, lågbegåvade som vill gynna utländsk, antibiotikastinn köttproduktion, på svensk köttproduktions bekostnad, rinner bägaren dock över. När samma författare dessutom helt oväntat i sammanhanget, i en enda mening, får in en slänga mot både högskolor och hbtq-rörelsen också, förstår jag att han nog tappat i blodsocker och snarast borde tugga i sig lite kotunga på en proteinmacka med tjocka lager smör.

Jag hade häromdagen det högst tveksamma nöjet att läsa en artikel i Jordbruksaktuellt, "Vad är det hållbara i att inte kunna föda sitt eget folk?" av Stefan Ljungdal (2018-06-01) https://www.ja.se/artikel/57237/vad-r-det-hllbara-i-att-inte-kunna-fda-sitt-eget-folk.html

I artikeln ondgör sig Stefan Ljungdal över personer som han kallar "de inbillat goda". I detta begrepp buntar han ihop vegetarianer och veganer, och gör sitt bästa för att försöka framställa dessa människor som ett gäng debila, morotstuggande, könlösa motståndare till jordbruk i allmänhet och svensk köttproduktion i synnerhet. Han raljerar över att vegetarianer inte har något svar på var vi ska göra av att tuppar och tjurar inte kan vara hen, att det krävs djur för att det ska bli ägg och mjölk och djur som ska kunna producera naturgödsel. Och var ska vi göra av alla uttjänta mjölkkor och höns undrar han. Inte nog med det, han får till och med till det så bra att "någon väldigt certifierad högskola" skulle kunna få fram att det också bland djur skulle kunna finnas individer med könsöverskridande identitet.

Jag vet inte om Stefan Ljungdal gått på någon väldigt certifierad högskola eller någon skola över huvud taget, och det hör knappast till saken. Men hans sätt att debattera får mig att fundera.

Jag är ännu inte vare sig vegan eller vegetarian, men har två barn som är det (ett tredje barn också - men det äter fortfarande kött till din lättnad Stefan). Skälet till att våra barn är vegan respektive vegetarian är främst etiska skäl eftersom de inte vill att djur ska lida, och av miljöskäl. Inget av dessa skäl synes Stefan Ljungdal ens ha hört talas om. - Har du provat att åka en djurtransport full med grisar på väg till slakt Stefan?

Vare sig mina barn eller andra vegetarianer eller veganer är per definition imbecilla, även om det säkert finns en och annan sådan också. Helt uppenbart är att det finns debila köttätare.

Nej, vare sig vegetarianer eller veganer kräver vad jag vet naturgödsel. Varför tror du det Stefan? Både veganer och vegetarianer vet att det krävs honor och hanar för att föra släktet vidare. Nej, ingen vegetarian eller vegan tycker det är bättre med importerat kött fullt av antibiotika Stefan.

För gärna en debatt om mat, vilken matproduktion som krävs, djurhållning och slakt - men att förminska andra människor och raljera som om alla andra än köttätare är mindre vetande, det tar inte debatten framåt.

Fortsätt du att tugga grishals Stefan, så grillar jag lite majs och sparris - eller blir jag en "inbillat god då", oh du förnuftige djurätare? 

#jordbruksaktuellt #djurätare #vegan #vegetarian #handelsgödsel #grishals