BARCELONAÅNGEST

24.10.2017

Jag har länge velat komma till Barcelona, eftersom jag aldrig varit där. Sagrada Familia, Las Ramblas, Mercat de La Boqueria och så vidare lockar mig. Ändå har jag ångest nu när jag ska dit.

Nej - det beror inte Kataloniens självständighetsanspråk, demonstrationer eller hur Madrid-regeringen upphävt Kataloniens regionala självstyre. Min ångest beror hur jag ska kunna motivera att flyga till Barcelona, trots att jag vet att transportsektorn, särskilt flyget, står för en stor del av den koldioxid som orsakar växthuseffekten.

De flesta normaltänkande människor i den rikare delen av världen har nu accepterat att vetenskapen har rätt i frågan om att det är människan (framför allt vi i den rika delen av världen) som orsakar den globala uppvärmningen. Enbart dessa vetenskapligt belagda fakta talar med styrka för att alla människor måste agera betydligt mer långsiktigt och sannolikt begränsa vårt flygande, om vi vill att människan i kommande generationer liksom andra djur ska ha en dräglig framtid.

Samtidigt är resandet ett fantastiskt sett att lära känna människor i andra länder och minska avståndet mellan jordens folk, öka vårt välstånd genom möjligheten till fler affärer, öka förståelsen och det kulturella utbudet. Så vad gör jag?

Jag åker - men först går jag in på Naturskyddsföreningen och köper utsläppsrätter och förhindrar på det sättet någon annan från att släppa ut motsvarande mängd koldioxid eftersom Naturskyddsföreningen låser in utsläppsrätterna, https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/produkter/kop-utslappsratter/?gclid=Cj0KCQjwybvPBRDBARIsAA7T2kiRxynK8Zg1uBJtoE6sdiB93m5RhWX20buT0qF_elKZqsi6ko2fXZMaAq2eEALw_wcB 

Barcelona - here I come!