BAGGE OCH DE HEMLÖSA HUNDARNA

14.12.2018

Jag har inget emot Anders Bagge. I själva verket vet jag inget mer om Bagge än att han är en kändis som har ett program där han räddar hemlösa hundar. Jag har inget emot hundar heller.

Men det är en sak jag funderar över. För samtidigt som vi kan uppröras över hur enskilda djur plågas och fascineras över hur snälla kändisar räddar de stackars djuren från en hemsk framtid, fick Världsnaturfondens (WWF) rapport i oktober om att sex av tio ryggradsdjur utrotats sedan 1970, knappt något utrymme i media alls. Inga upprörda insändare eller stormar på sociala medier heller, eller för den delen åtminstone lite upprörda kändisar med egna tv-program. Inte en enda som påstod att det strider mot svenska traditioner att utrota djur. Fast det är ju andra sidan sant. Det strider inte mot svenska traditioner.

Idag står jordens samtliga vilda däggdjur för bara fyra procent av alla däggdjurs totala vikt, medan resterande del är människor (36 procent) och tamboskapen för resterande del om 60 procent. Var är upprördheten över detta? Var är vårt personliga ansvar? Var är upproren på facebook?

Eller - på tal om tamboskap - hur kan vi köpa döda djur från länder med en fullständigt vidrig djurhållning, fabriksuppfödda levande varelser, långa djurtransporter, istället för att hålla oss till svenskt kött från bra gårdar?

Istället bryr vi oss om enstaka och hemlösa hundar. Uttrycket "Sila mygg och svälja kameler" har sällan passat bättre.

Två av väderstrecken i den moraliska kompassen utgörs av långsiktighet och medkänsla. Dessutom är riktningen att så många som möjligt ska få så mycket lycka som möjligt, och så lite lidande som möjligt - även djur. Det är den totala lyckan och det totala lidandet som räknas, inte individers även om det såklart är hemskt för de djur som drabbas.

Jag har inget emot att Anders Bagge räddar hemlösa hundar. Fortsätt för all del med detta. Men vi andra? Kanske dags att vi försöker ha två tankar i huvudet samtidigt. Det är underbart att se när en människa är snäll och räddar enskilda djur, även jag kan drabbas av små glädjetårar - men det är faktiskt viktigare att vi tillsammans hjälps åt att rädda den lilla orörda natur vi har kvar och de få vilda ryggradsdjur vi ännu kan fascineras av.

Dagens Lillemicke: Vissa militanta veganer tycker det är fel med långa djurtransporter. Men har de provat att åka tåg mellan Helsingborg och Malmö i rusningstrafik?

#bagge #ryggradsdjur #djurtransporter #hundar #likgiltighetsuger