AYATOLLAH OF ROCK 'N' ROLLA

04.01.2018

Jag får ganska ofta frågan varför jag så ofta måste kritisera religioner och religiösa. Svaret är att jag i själva verket inte har ett dugg emot att folk tror på gudar, andar eller andra väsen. Det jag har något emot är när man använder religionen som ett verktyg för intolerans och för att bevara totalitära och grymma regimer. Men jag är precis lika kritisk mot rasister, kommunister och andra knäppgökar som använder förvrängda politiska argument för intoleranta och totalitära regimer.

Även om jag inte tror på kommunismen har jag inget emot den som en politisk idé i och för sig, men när man använder kommunism för att beslagta egendom, för att trycka ned folket, för att bekämpa demokratin och yttrandefriheten - då avskyr jag den. Rasism kan jag inte acceptera ens som idé. Jag är motsatsen - pluralist.

Vi har gott om exempel både historiskt och i nutid på både religiösa, kommunistiska och rasistiska regimer som begått och begår fruktansvärda övergrepp. Just i detta nu används kommunism för att förtrycka människor i flera länder, såsom Kina, Venezuela och Kuba. Religionen används som vapen för totalitära regimer i bland annat Iran, Saudi Arabien och Quatar.

Ett land som skakats av protester den gångna veckan är Iran. Man behöver inte ens vara uttalad ateist för att inse att regimen, med ayatollah Ali Khamenei i spetsen, använder religionen som ett verktyg att upprätthålla sin totalitära stat. Och precis som i fallet Nordkorea tycks det vara svårt att få sanktionerna att bita.

Så vad ska vi göra?

Jo, samma recept som alltid. Öppenhet och affärer. Utbildning. Ömsesidighet. Kärlek. Stäng inte in det iranska folket med inreseförbud. Sluta inte göra affärer. Kan vi istället genom ömsesidiga affärer och öppenhet hjälpa till att öka välståndet för det iranska folket, kommer detta att leda till ett större tryck på regimen som sakta men säkert kommer att tvingas in i en verklig demokrati. Vi hade samma utveckling Västeuropa som startade med Upplysningstiden då vi frigjorde oss från prästernas, religionernas och feodalismens förtryck. Människorna i Iran är inte dummare än oss.

Dagens citat i Lillemickes bibelskola (Första Mosebok, 38): "Men Onan visste att barnet inte skulle räknas som hans, och var gång han låg med sin brors hustru lät han sin säd spillas på marken för att slippa skaffa barn åt sin bror. Därmed väckte han Herrens misshag och därför dödade Herren också honom."

Dagens fråga (diskutera gärna i grupp): Om gud inte vill att människan ska onanera, varför gav han oss så långa armar?

#Iran #ayatollahofrocknrolla #onani #lillemickesbibelskola # ayatollahAliKhamenei #pluralism #kärlek