ATT LITA PÅ EN KINAPUFF

14.03.2018

I en tid präglad av en farlig fåne som president i världens äldsta moderna demokrati, som inte bara är vaccinerad mot vetenskaplig fakta beträffande exempelvis människans klimatpåverkan, utan dessutom historielös beträffande de ekonomiska konsekvenserna av strafftullar på utländska produkter, vänder sig många i väst mot Kina som det land som nu ska ta täten mot framtiden.

I några avseenden verkar Kina också göra det när de talar om ökat miljöansvar, ökade investeringar utomlands med mera. Men kan vi lita på Kina som en positiv makt att leda oss in i framtiden? Knappast.

Den gångna veckan möjliggjordes att Kinas diktator Xi Jinping blir den första sedan Mao Zedong att leda Kina på livstid. Bara detta historiska faktum borde vara tillräckligt för till och med den mest naive människoälskare skulle bli misstänksam. Och för den som inte vill lära av historien, borde det räcka att i realtid kika över gränsen till Nordkorea för att se vad en livstidsdiktator kan ställa till med. Eller köra en sökning på Google av den svenske förläggaren Gui Minhai som helt utan grund gripits av kinesisk polis.

Så även om handel och utbyte mellan länder nästan alltid är gott, vilket exempelvis EU visat med sin långa period av fred efter andra världskriget, finns det ändå skäl att vara mer än lite misstänksam när kinesiska intressen vill investera i allt från en tunnel Helsingborg-Helsingör, till en ny hamn i Lysekil eller järnvägsprojekt i Europa.

Även om demokratin som system inte alltid fungerar perfekt, finns det inget alternativ som är bättre. En vald clown kan väljas bort i nästa val. En livstidsdiktator blir vi inte av med förrän döden skiljer oss åt.

Lillemickes demokratiskola: En regim som internerar sina politiska motståndare är ingen demokrati. Det är en diktatur. Vill vi vara beroende av en diktatur?

Diskutera i grupp över en lunch och redovisa efter en skål ris.

#kina #XiJinping #MaoZedong #diktatur #GuiMinhai