ATT FIRA JUL SOM ATEIST

21.12.2017

Hela konceptet är minst sagt besynnerligt. En gud som befruktar sig med en oskuld, utan att hon märker det, och på julafton föder fram sig själv för att sona alla människors synder. Och som det inte var nog, toppar hen det hela med en helig ande. Hängde alla med? Nej - inte jag heller.

Andra saker jag inte tror på är spöken, tomtar, homeopati, troll, Storsjöodjuret eller snömannen. Det finns inget paradis efter döden. Inget helvete. Det fanns inget dessförinnan heller.

De paradis som finns skapar vi själva i detta livet om vi har viljan och rätt förutsättningar. De helveten som finns är för människor som haft oturen att födas på fel plats eller av fel föräldrar. Sedan finns det ju också människor som bara lever sig igenom livet för att dö, utan att ge sig själva chansen att leva.

Jag älskar julen. Att pynta med små tomtar, bockar, ljusstakar, julstjärnor. Framför allt att umgås med familjen, äta gott, Kalle Anka, Karl-Bertil Johnsson, spela spel, åka skidor, rulla mig i snö, dricka glögg....

Vän av god kristen ordning ställer sig nu upp och undrar förnärmat hur detta går ihop med min ateistiska övertygelse. Tro mig - denna kommentar får jag höra minst ett par gånger varje jul av någon upprörd kyrkomedlem. Det tycks som att bara för att jag är ateist måste jag framleva vintern i säck och aska med barnen frysande och svältande i ett mörkt och kallt hus. Och jag som älskar fest, vin, musik och dans.....

Vi får ta det från början. För det första har människor långt före kristendomen firat midvintersolståndet. Sannolikt till och med före den försåtlige guden smög sig in i jungfruns livmoder. Jag kanske bara fortsätter den traditionen?

För det andra, senast jag läste bibeln (vilket jag gjort ett par gånger mer än de flesta) fanns det vare sig tomtar eller troll där heller. Inte ens en röd Coca-Colatomte.

Men en sak hade ju varit underbar ; om vi alla kristna, ateister, muslimer med flera - kanske runt jul - kunde enas i ett kärleksbudskap där vi likt tomtekommunister delar ut gåvor till de människor som haft oturen att födas på fel plats eller av fel föräldrar. De som inte är lika lyckligt lottade som oss lyckliga.

Mat, värme och kärlek till alla.

#godjul #kärlek #jul #ateist #tomtar #tomte