Är USA på väg att förvandlas till västvärldens Iran?

28.09.2017

Segern för den ärkekonservative, evangelisk-kristne före detta chefsdomaren Roy Moore i Republikanernas primärval i Alabama, är rejält oroande. Moore, har två gånger fått sparken från som chefsdomare för Alabamas högsta domstol dels efter att ha ställt ut tio guds bud från gamla testamentet i domstolen (förbjudet eftersom USA ännu så länge är sekulärt), dels för att han vägrat erkänna samkönade äktenskap. Han har bland annat gjort sig känd för att kalla homosexualitet för "ondska".

Han liknar vapen vid bilar, och tycker därför att eftersom vi inte vill förbjuda bilar kan vi heller inte förbjuda vapen. Istället är det moralen som måste återupprättas (underförstått den kristna moralen).

Oavsett vad man tror om guds existens eller inte, beviset för eller emot lär inte tas fram under min livstid, så kan man konstatera att gud i alla fall existerar i många människors hjärnor. Vi måste därför förhålla oss till detta.

Det är emellertid ett problem om vi ska låta en religion ha inflytande över lag och moral, eftersom vi dels måste bestämma vilken religion, dels vilka delar i den valda religionen vi vill använda oss av. Var och en som läst Bibeln och Koranen vet ju att båda dessa skrifter innehåller väldigt många stycken som enligt dagens synsätt knappast är god moral.

Detta är ett av skälen till varför jag menar att stat och religion måste vara strikt åtskilda. När en person som Moore får så många röster att han till och med kan vara aktuell för senaten i USA finns därför skäl att oroa sig. Är Moore och hans gelikar från alt-right på väg att få ett avgörande inflytande i USA? Vad kommer det i så fall innebära för allt från vetenskap till demokratiska rättigheter för människor som inte råkar dela exakt dessa bokstavstroende kristnas värderingar? Många trodde inte att Trump skulle göra vad han sade han skulle göra. Vad får oss att tro att inte också Moore avser göra det han säger han vill göra? Jag ryser vid tanken på ett västligt, kristet svar på Iran eller Saudi Arabien.